Понеделник,

Кукери плашат за здраве на "Сурва" в Перник

От: Администратор -
A
A
A

Перник. На XXIV-ия международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" десетки кукери демонстрират майсторсвто в Перник.

85 групи с 5371 участници се очаква да залеят улиците на града и днес, и утре, за да покажат традиции и да зарадват хората с маскарадните си игри, съобщи БГНЕС.

С "Добре дошли в Перник", кметът на града даде старт на двете фестивални дефилета. Те са основната част от богатата програма на фестивала. Днес и утре на площада десетките маскарадни групи дефилираха и показваха ритуали, а със страховити маски и чанове те за поредна година гониха злото и нареждаха за здраве и благоденствие. А в Перник в групите, които възраждаха народната традиция имаше и млади и стари.

Черните кукери от с. Веселиново идват всяка година. С черни лица и шапки на главите от истинска кожа, тежки чанове на кръста, групата ходи и на други събори. Маските пазят в читалището в селото. За кожените шапки например се полагат много грижи, защото иначе пада козината. Чановете събирали от баби и дядовци от тяхното село, но вече са намерили и спонсор, който им помага. Иван, който ни разказа това, участва в групата за удоволствие, защото му е приятно. "Пък и за здраве – гоним злите духове, черним лицата за здраве", каза той.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички