Кремълската принцеса и нейните мъже

Дъщерята на Брежнев не се вписа в съветските стандарти. Жени се за въжеиграч, любовница е на циганин - крадец на диаманти

Кремълската принцеса и нейните мъже | StandartNews.com
  • Галина не се вписа в съветските стандарти. Жени се за въжеиграч, любовница е на циганин - крадец на диаманти
  • Дъщерята на Брежнев се пропива, губи всичко и завършва дните си в лудница

На 30 юни 1998 г. в  психиатрична болници приключват дните на Галина Брежнева, дъщерята на генералния секретар на ЦК на КПСС , някога главна светска лъвица на СССР. През 80-те и 90-те години на миналия век тя живее трудно - губи всичко и пие сама, изоставена от приятелите си. . Медиите показват пороците й и я представят като малоумна алкохоличка. Дъщерята на Брежнев, която никога не стана партиен член, просто не намери своето място в обикновения живот. Lenta.ru разказва за възхода и падението на кремълската принцеса.

"Не мога да работя без шампанско!", отсича Галина Леонидовна и гледа очаквателно британския журналист. Вече почти нищо в тази отпусната старица с увиснала кожа не напомня за красивото и елегантно момиче, дъщерята на Брежнев, истинският цар на Съветския съюз.

През 1996 г. е публикувано скандално интервю с Галина. Говори се, че тя се съгласява да допусне чужди журналисти срещу няколко бутилки пенливо вино.  Документалният филм на BBC показва тъжно зрелище. Пияната Брежнева вдига чашата си "за здравето на присъстващите мъже", хълца и едва не заспива в неудобна поза на дивана. В работата на редактора се усеща желанието да се унижи колкото е възможно повече дъщерята на генералния секретар. Но тя надминава очакванията на филмовия екип.

В началото на 90-те години става модерно да се присмиват на децата на бившия партиен елит - на тях се посвещаваха фейлетони и цели броеве на печатни издания. Авторите се състезават в подигравките, подчертавайки несправедливото благосъстояние на тези хора, които са получили всички предимства в СССР само заради факта, че са роднини с един или друг лидер. Любими "герои" са децата на Сталин Светлана и Василий, както и дъщерята на Брежнев Галина. Те не можаха да свикнат с новите реалности и, паднали от небето, не се научиха да живеят на грешната земя.

Според спомените на хора, които са познавали Галина Брежнева, в младостта си тя е била доста привлекателна, през целия си живот е обожавала бижута и красиви, внушителни мъже.

  • Тя никога не се меси в работите на баща си

Само веднъж, през 1960 г., го придружава на официална визита в Югославия. По време на посещението често поставя Брежнев в неудобно положение, тъй като екстравагантните й тоалети привличат вниманието на журналистите. Съветският идеологически стандарт предписва скромност и умереност, но Галина е истински бохем и не е склонна към сдържаност. Тя изглежда твърде ярка, но обективната преценка не може да отрече нейния отличен вкус и усет за цвят.

През 1971 г. Галина се жени за Юрий Чурбанов

Първият избраник на Галина е бившият въжеиграч, ръководител на беларуския екип на Държавния цирк на Съюза Евгений Милаев. Той е много по-възрастен от дъщерята на Брежнев и има близнаци, чиято майка умира при раждането. През 1951 г. Галина напуска обичайния си живот и заминава с цирка. Работила е като дизайнер на костюми и гримьор

  • готви борш и се грижи за децата на Милаев

Артистите  искрено я обичат, защото тя се опитва да им помага.

Но не е склонна към тих семеен живот. Ревнувайки Милаев, Галина напуска цирка и започва афера с много по-младия илюзионист Игор Кио. Скоро двамата се женят.  Това вбесява Брежнев: той нарежда незабавно да доведат дъщеря му в Москва и да отменят регистрацията на брака й, отказа й отделно жилище и я настанява при него. Официално Галина Брежнева и Игор Кио са женени само за няколко дни.

Галина решава да се захване с наука и в края на 1967 г. предава на главния редактор на академичното списание "История на СССР" Юрий Поляков статия за участието на чужди държави в Гражданската война в Русия. След това решава да прави докторска дисертация, но интересът й бързо угасва.

Галина се научава да постига всичко, което иска. Приписват й много любовни връзки.

  • Приятелският й кръг включва Владимир Висоцки, Йосиф Кобзон, Муслим Магомаев

Често се прибира у дома на сутринта, спи цял ден, а вечерта тръгва към следващия купон. Съвсем ясно е, че с такъв начин на живот тя няма време да отгледа дъщеря си Вика, която е родена от брака с Милаев. Момичето живее при родителите й Леонид Илич и Виктория Петровна.

Когато Брежнев е генерален секретар на ЦК на КПСС, Галина използва "служебното си положение", за да спаси представител на известната династия на цирковите треньори Игор Запашни, който е изправен пред смъртно наказание, защото е разчленил жена си. Благодарение на нейната намеса той е осъден само на 15 години затвор.

През 1971 г. Галина се жени за Юрий Чурбанов, високопоставен служител на МВР. Бракът им получава пълното одобрение на Брежнев, който се надява, че с отговорния офицер тя най-накрая ще създаде нормално съветско семейство. Кариерата на Чурбанов тръгва нагоре, някои го виждат като бъдещ министър на вътрешните работи. Но младоженката не се отказва от бохемския живот. Тя има близки отношения с циганския певец Борис Буряце.

Бриллиантовый Борис: почему так прозвали любовника Галины Брежневой -  Русская семерка

След като се запознава с Галина, той напуска циганския театър "Ромен" и получава работа като стажант, а след това и като солист в Болшой театър. Живее в разкош, ходи по ресторанти, купува и препродава диаманти и въвлича любовницата си в тези афери.  А рогоносецът Чурбанов потъва в службата и почти не се прибира вкъщи.

Буряце е свързан с билетната мафия на Болшой театър, която купува билети на държавна цена и ги препродава на чужденци за 200 долара. Няколко пъти е нападан и бит - смята, че е поръчван от Чурбанов.

В същото време Галина работи в Министерството на външните работи, в отдела, който организира тържества за съпругите на чуждестранни дипломати в Москва. Според преводачката Галина Ерофеева, майка на писателя Виктор Ерофеев, постът е създаден специално за Брежнева. Галина организира коктейл в офиса, на който се появява обсипана с диаманти. След като се напива, тя  обяснява на присъстващите, че ще живее с тези камъни. В същото време

  • тя се гордее, че е единствената в цялото външно министерство, която не е член на КПСС

През 1979 г., когато Галина навършва 50 г., е наградена с Орден на Червеното знаме на труда от министъра на външните работи Андрей Громико. Всички я мразят и шушукат зад гърба й.

Времето минава и от предишната привлекателност на Галина не остава и следа. Тя е едра жена с груби черти, много напомнящи на баща й, с тъмна коса и буйни вежди.

През 1981 г. Буряце е арестуван по подозрение за участие в кражба на диаманти от цирковата артистка Ирина Бугримова . Полицията започва разследване, а името на Галина фигурира в прочутото "диамантено дело", което изключително много дразни Брежнев.

"Разполагайки с вътрешна информация за предстоящите увеличения на цените на бижутата, Галина Леонидовна и приятелите й купуват наред", твърди журналистът Евгений Додолев, който написа книга за Брежнева.

Когато Леонид Брежнев умира, Галина започва да пие и да разпродава вещите си. През 1987 г. Зетят Чурбанов е арестуван по подозрение за корупция по "памуковото дело". Започва преследване и на жена му. Говори се, че причината е конфликт между нея и съпругата на генералния секретар Михаил Горбачов  Раиса.

На 58 Галина изглежда като на 70. Всичките й приятели са я напуснали, няколко пъти е подложена на принудително лечение от алкохолизъм, но след завръщането си "на свобода" Галина неизменно се заема със старите си навици. Твърди се, че

  • нейни съседи в дачата са я виждали да излиза нощем с лопата

за да провери дали съкровищата, които е заровила, са все още там.

Когато снимат филма на BBC, репортерите водят Галина във вилата. По време на пътуването тя пие направо от бутилката.  Къщата показва следи от погром, случил се по време на семеен конфликт преди много години. Очевидно, спомняйки си обстоятелствата от този ден, Галина признава, че най-тъжните й спомени са свързани именно с Чурбанов. "Той ми е толкова отвратителен! - казва тя с треперещ глас. - Бях пияна, блъснах мерцедеса. Той ме преби ме до смърт"

Галина Брежнева умира на 30 юни 1998 г. До последния си ден тя е в психиатрията. Юрий Чурбанов е помилван от Борис Елцин през 1993 г. , жени се трети път и живее още 20 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай