Краста в Ковачевци

Изолираха две деца от бежански лагер, пеленаче бере душа със сепсис

Краста в Ковачевци | StandartNews.com

Ковачевци. 2 деца, болни от краста, бяха изолирани в бежанския лагер в Ковачевци, научи "Стандарт". Става дума за тийнейджъри, които вече са отделени от другите деца в общежитието. Там са взети и мерки за останалите обитатели.
Бебе сирийче на 8 дни пък бере душа в Александровската болница в София заради сепсис. Кърмачето е родено на 13 октомври в Ямбол и е било изпратено в Ковачевци заедно с майката. Вчера то бе в критично състояние с 40 градуса температура. Друго дете пък е в инфекциозно отделение на пернишката болница с разстройство. Още в първата вечер на бежанците в Ковачевци е имало дете и с болки в корема, но бащата се разписал и не дал съгласие, то да бъде откарано в болница.

Седмица след откриването на новия лагер медицинското обслужване и прехраната продължават да са основните проблеми на имигрантите. В Ковачевци има 15 бебета, а общо 102 са децата. 107 пък са жените от всичките 261 чужденци, очакващи процедурите на Държавната агенция за бежанците. "40 от жените са бременни, а една от тях ще роди най-късно до две седмици, стана ясно след свикания от областния управител на Перник областен кризисен щаб за бежанците вчера". По време на заседанието стана ясно, че се търсят спешно преводачи на няколко езика. От агенцията са обещали още днес да изпратят студенти арабисти, които ще имат граждански договори като преводачи. Надеждите са те да започнат интервюта с настанените в детския комплекс. По-голямата част от тях били с нагласи да не остават в България. Част от сирийците са християни и при пристигането питали кога ще се отвори църквата. Не е ясно дали в детския комплекс, който вече е затворен за достъп, има хора без документи и с неясен статут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай