Козметични босове вдигнаха палати

Данъчни заснеха селото от хеликоптер, за да го вкарат в регистрите си

Козметични босове вдигнаха палати | StandartNews.com

Пловдив. От години Марково е по-известно с прякора си Бевърли Хилс, отколкото с истинското си наименование. Прозвището си спечели в първите години на прехода, когато тук започнаха да се заселват богатите и известните от пловдивския хайлаф. Една част - в наследствени имоти, а след това по примера им други закупиха парцели и вдигнаха къщи върху тях. Думата "къща" обаче не е съвсем на мястото си за Марково, защото домовете тук по-скоро приличат на палати. Повечето от тях са с паркове, басейни и дори минизоопаркове. Наричат селото Бевърли Хилс и заради баснословните цени на имотите, които за над 15 години нито веднъж не са паднали надолу. Заедно с техния ръст нараства и търсенето им.

Къщите в Марково държат цена и заради това, че селото е в непосредствена близост до Пловдив - само на 3,5 километра, а в същото време е разположено в подножието на Родопите. Още пътят до селото подсказва, че тук не живеят случайни хора - асфалтът е добре поддържан и без нито една дупка.

Новите къщи започват веднага след табелата. На повечето от тях се виждат само покривите, тъй като са скрити зад огромни масивни зидове. За да видиш какво има зад тях, трябва да го направиш от птичи поглед - преди няколко години данъчните инспектори разгледаха селото при акция "Хеликоптер". Тогава Марково бе сред селищата, заснети от въздуха, и баровските имоти на територията му влязоха в регистрите на НАП. Повечето от собствениците на къщи в пловдивския Бевърли Хилс крият самоличността си, за да не привличат излишни завистливи погледи. Тези, които са публични личности обаче, няма как да останат анонимни. Някои от тях притежават скромни къщи, други имат пищни палати с по 20 стаи и дворове по 2 декара, с открити басейни и тенис кортове.

Местните хора разказват, че дори са виждали в дворовете да кацат хеликоптери, което означава, че собствениците им имат и площадки за тях. В селото къща има бившият градоначалник на Пловдив Спас Гърневски. Той притежава наследствен имот от баща си и семейството ползва къщата като вила, която обаче не е от най-скъпите. Една голяма част от известните пловдивски художници живеят в селото. Сред тях е Вълчан Петров, тук живя и синът на Златю Бояджиев Георги Бояджиев-Бояджана, който за съжаление почина наскоро. В Марково твори и художникът Йордан Йорданов. Художниците имат хубави къщи, но не са от най-луксозните.

Собствениците на палати са предимно хора от бизнеса. Сред най-лъскавите са имотите на собствениците на козметичните компании "Роза Импекс" Димитър Георгиев и на "Рефан" Стефан Попов. Един от босовете на "Сачи" също има палати в Марково. Къщи в селото имат военният прокурор Георги Сгуров, шефът на полицията в Асеновград Запрян Стоянов и един от шефовете на нотариусите в Пловдив. В Марково със семейството си живее и джаз певицата Мирослава Кацарова. Повече от 30 са тузарските имения в селото. Има и няколко комплекса с модерни апартаменти. Според запознати в някои домове са инвестирани милиони левове. Имало и такива, чиято стойност на пазара можело да стигне до два милиона евро, разказват местните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай