Косплей, геймърски битки и малко кючек

Косплей, геймърски битки и малко кючек | StandartNews.com

Фестът ядоса с чалга, но зарадва с щедри награди

6000 души събра десетото юбилейно издание на Aniventure, което се проведе този уикенд в Inter Expo Center. Фестивалът за модерна и традиционна японска култура, аниме, манга и игри се завърна през 2015 г. по-добър от всякога. С него официално започват "Дни на японската култура" в България. Изключителната организация, интересните събития и лекции и разнообразните щандове и атракции осигуриха незабравимо изживяване за всички посетители - било то анимари, геймъри или просто любопитни хора.

Косплейът и гейминг турнирите бяха най-големите атракции на "Aniventure". А за най-добрите, имаше и парични награди. Коспей състезанието беше разделено на две части - гейминг в събота и класически - аниме, в неделя. Учудващо съботното ревю се оказа в пъти по-добро откъм костюми и изпълнение, въпреки че изцяло гейминг косплей състезание се провежда за първи път в България. От своя страна турнирите успяха да зарадват играчите и да разочароват публиката. Изборът на музика и "шоу" помрачиха леко иначе технически изпипаните състезания, провеждани на главната сцена. Поне сме уникални - караме геймърите да се подрусват на фона на дива чалга. Странното решение остави доста посетители да се почесват учудено по главата. Освен от гафа с кючека посетителите се подразниха и от факта, че чаената церемония без заглушена от силните страсти на финала в гейминг турнира по Heroes of the Storm. От наградите обаче недоволни нямаше. Всъщност за първи път в България се проведоха турнири и с парични призове за победителите. 500 лв. получи отборът победител в Heroes of the Storm турнира, а

1000 лв. - победителите в League of Legends турнира

Ожесточени битки имаше и в конзолната зона. Там се проведоха минитурнири по трите големи файтинг игри - Tekken Tag Tournament, Ultimate Street Fighter 2 и Mortal Combat X. Беше осигурена и "Ретро гейминг зона", в която всеки можеше да си припомни игрите от детството си на предоставените конзоли от миналия век.
На "Алеята на талантите" пък се предлагаха ръчно изработени сувенири от популярни анимета или игри, и то на изключително изгодни цени. Срещаха се

стъклопис, фелтинг, оригами, пиксел арт

Щандове имаха и всички големи дистрибутори на рекламни материали от анимета и игри. Бяха направени множество работилнички по традиционни японски изкуства, като оригами и папакура, пиксел арт, оцветяване на миниатюри и дори сглобяване на роботи от анимето Gundam. Точно до тях беше зоната за настолни игри, като най-голям интерес представляваха демонстрацията на WarHammer 40K, Magic the Gathering и българската Bright Future.
На официалното откриване, в събота на главната сцена, беше представена и капсула на времето - един стар дървен сандък, в който всеки посетител можеше да пусне писмо до бъдещото си аз. Тя ще бъде разпечатана на следващото юбилейно (15-то) издание на "Aniventure" през 2020 г.

Апокалипсис сега в БГ настолна игра

На миналогодишния "Aniventure" беше представена тестовата версия на първата българска настолна игра с постапокалиптична тематика - Bright Future. Тази година тя беше демонстрирана в завършен вид на изложението. За "Стандарт" един от създателите й, Радомир Мирчев, разказа: "Bright Future e нишова игра, не е за всеки. Но всеки, който се кефи на постапокалиптичната тематика, ще й се израдва страшно много. Артът е страхотен. Нашите художници са ултра-мега-супер талантливи!". Няма как да не се съгласим, гледайки изображение на разрушеното НДК и box art-а на кутията на играта. На "Aniventure" цената й беше 55 лв. В магазините ще я откриете за 60 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай