Конференция за "Европейските културни ценности"

Конференция за "Европейските културни ценности" | StandartNews.com

София. Утре, 19.11., ще се проведе конференция "Европейските културни ценности - наследство, което обединява", която е част от поредицата събития на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство", реализиран от Фондация „199".

Проявата се организира от Посолството на Република Полша в София и Фондация „199", със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в София. Събитието стартира в 9.30 ч., в сградата на Информационното бюро на Европейския парламент в София - ул. „Георги С. Раковски" № 124.

Конференцията се провежда под патронажа на министъра на културата д-р Петър Стоянович, който е потвърдил своето участие в събитието.

В рамките на конференцията със свои презентации ще излязат Яцек Милер - Директор на Департамента за културно наследство в Министерството на културата на Полша, Роберт Костро - Директор на Музея на историята на Полша, Екатерина Джумалиева - Държавен експерт в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерство на културата, проф. д-р Божидар Димитров - Директор на Националния исторически музей.

Това ще бъде поредната конференция от цикъла събития под наслов „Обединена Европа и нейното културно наследство", посветени на развитието на музеите в България, Полша и Европа. От две години посолството на Полша в България съдейства активно за организирането на тези международни срещи като полски представители са взели участие в три последователни конференции. До този момент българските специалисти в областта на музейното дело имаха възможността да се запознаят с функционирането на Музея за съвременно изкуство в Краков, Музея за модерно изкуство във Варшава, Археологическия музей в Бискупин и Музея на Фредерик Шопен. Досегашните издания на инициативата бяха приети много добре от експертите в областта на музейното дело.

Тази година полските и българските експерти ще се съсредоточат върху мястото на националното наследство в държавна политика в областта на културата, както и върху начина по който музейните институции популяризират историята на националната държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай