Понеделник,

Кметове се опасяват от скок на такса смет

От: Администратор -
658
Кметове се опасяват от скок на такса смет
A
A
A

Предложените промени за определяне на такса смет неминуемо ще доведат до увеличаване на таксата основно за гражданите, което ще се отрази силно негативно на нейната събираемост. Това гласи становище на Националното сдружение на общините по пуснатите за обществено обсъждане промени в Закона за местните данъци и такси. Становището на сдружението на общините вече е изпратено в Министерството на финансите.

Проектът на МФ предвижда такса смет да се определя от количеството изхвърлени боклуци, а не както е в момента - от данъчната оценка на имотите. За да няма сериозно повишаване на такса смет за гражданите от следващата година, кметовете искат да има преходен период от 5-10 г. за преминаване към определяне на такса смет според количеството изхвърлени отпадъци. Това заяви Даниел Панов, председател на УС на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) В Пампорово, където преди дни се проведе ХIХ национална среща на финансистите от общините. Преходният период може да се реализира с коригиращи коефициенти за размера на такса смет, които да действат през първите няколко години след въвеждане на новите правила. Сдружението на общините принципно подкрепя предложението количеството битови отпадъци да бъде водеща основа за определяне размера на такса смет. Но кметовете настояват в закона да бъдат разписани по-широк кръг от възможности за определяне на таксата, които в максимална степен да отчитат демографски, географски и стопански особености на общините. От МФ предлагат няколко варианта за определяна на такса смет. Първият е чрез индивидуално измерено количество отпадъци, включително чрез торби с определена вместимост. Вторият начин е съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на отпадъци и определената честота за тяхното извозване. А третият - според броя на хората, които живеят в имота. От сдружението на общините предлагат да се добави още една възможност за определяне на таксата - според разгърнатата застроена и/или незастроена площ на имота. Такъв критерий за определяне на таксата вече е въведен в общините Баните, Бобов дол и Кърджали.

В проекта са разписани множество регламенти, които не са практически проиграни по отношение на тяхната приложимост и ефективност, смятат кметовете. Част от тях изразяват опасения, че наложените кратки срокове за промяна в методиката за начисляване на такса смет може да доведат до сериозни затруднения. Сдружението предупреждава, че в момента не съществува никаква софтуерна осигуреност, която да позволи в определените от проекта срокове да се създаде нов приложим програмен продукт, свързан с обработката на необходимите данни за определяне и събиране на таксата.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички