Кметове от Северозапада се оплакаха на Бареков от властта

Управникът на Мездра Иван Аспарухов предложи отделянето на региона в независима република

Кметове от Северозапада се оплакаха на Бареков от властта | StandartNews.com

Монтана. Кметове от Северозападна България масово се оплакаха на Николай Бареков от централната власт. Нито едно правителство не е направило нещо за развитието на региона, който днес е най-бедният и най-обезлюденият в цяла Европа.

Кметовете участваха в кръгла маса, организирана от движението на Николай Бареков "България без цензура" в Монтана. Темата бе регионалната политика. "Дойдох да чуя мнението ви, а вие да чуете експертите, които са с мен", обясни Бареков. Един от тях – проф. Петър Иванов, съобщи данни на националната статистика, според която детската смъртност в София е 4,4 промила, а в Разград – 30 промила при момчетата. 2, 34 пъти тя е по-висока в Монтана в сравнение със столицата. Регионализмът е по-страшен от фашизма и комунизма, изтъкна професорът. Умишлено не се правят пътища, не се насочват инвестиции, отпускат се по-ниски заплати. Някои от кметовете изнесоха шокиращи данни. Според Борис Николов, кмет на Белоградчик, хората мрат като животни и не могат дари да стигнат до болница. Лечебното заведение в Кула е закрито, пред закриване е и това в Белоградчик, изтъкна той. Ако не се построи магистрала Видин – София, не се направи газификация, Видин ще остава дълго време изолиран, оплака се кметът Герго Гергов. Градоначалникът на Криводол Петър Данчев предложи общинско обединение да изкупува продукцията на хората и след това да я продава на реални цени. Сега спекуланти купуват продукция по 40 стотинки за кг, а я продават по 3 лв. Рибата изби кметът на Мездра Иван Аспарухов. Ние имаме история, имаме дух – не случайно в Северозападна България е роден Ботев, в Чипровци е избухнало голямото въстание срещу поробителите, при нас е имало антифашистко въстание, от нас е произлезъл Иван Тодоров – Горуня, изтъкна той. Ако се отделим в независима република за 10 години ще изпреварим останалата част на страната, каза той. Думите му бяха казани на шега, но се възприеха от участниците в кръглата маса като реален изход от ситуацията.

"Време е управляващите да разберат, че България не е само София, Бургас, Стара Загора", сложи пръст в раната и градоначалникът на Монтана Златко Живков. 98% от живеещите в Северозапада не ползват магистрала "Тракия". Защо се говори за тунел под Шипка, а не под Петрохан, попита той.

Кръглата маса, организирана в сръбския ресторант на хотел "Житомир", продължи повече от 5 часа. Тя е първата от общо 10 разговора, които движението "България без цензура" ще организира в 10 града на страната. "Целта ми е да разберем колко голям е дисбалансът между регионите", обясни Николай Бареков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай