Кметът с лотарията гледа пчели и внуци

Кметът с лотарията гледа пчели и внуци | StandartNews.com

Николай Мицов пее, кара багер и печели проекти за Девене

Който пее, зло не мисли. "Щастлив човек съм, а такива хора могат и да управляват с добро" казва кметът на врачанското село Девене Николай Мицов. 55-годишният мъж се прочу с томболата, с която определя кой да бъде назначен на работа по програмите за временна заетост. Сам си я е измислил, за да няма после недоволни. Този, който изтегли от "баницата с късметите" "Да", се назначава веднага. Останалите продължават да чакат. Но и в тази проста наглед процедура Николай Мицов влага по-дълбок смисъл. За две места той не кани всичките 118 безработни, а само най-закъсалите. Тези, които през годината не са получавали нова работа или не са включени в списъците за социално подпомагане. Гледам от безработните семейства единият да получи работа, от най-бедните - също, казва кметът. Затова за последните две места се явили не повече от 20 човека.

Като млад Николай Мицов участвал в художествената самодейност, бил певец. Сега пее само на маса с приятели и близки. Но държи да събира хората от селото на празници. Заедно посрещат Нова година, Бабинден, Трифон Зарезан. Всяка придобивка честват с веселие. Най-много хора се събират през септември, когато е курбанът на селото. Три овце, 5 баки с курбан чорба едва стигат, обяснява той интереса на всички към общите срещи.

Николай Мицов взема решенията си по интуиция и вътрешната си нагласа да се помогне на всеки. Роден е в Девене, в него е завършил основно училище, познава всеки негов жител. След това е станал машинист на пътно-строителни машини в професионалната гимназия на село Владимирово, област Монтана. От 20-годишен управлявам багер, казва кметът. 13 години е работил в областното пътно управление във Враца. После се върнал на село и започнал да се занимава с фермерство. Завъдил животни, обработвал земя. Мнозина се оплакват, че няма сметка в тая работа, но кметът признава: "Работиш ли, успяваш". Така изкарал 16 години, докато станал кмет.

Предложението дошло през 2007 г. от НДСВ. "Аз не мога да се скарам на никого, не мога глас да вдигна на човек, камо ли обида, хули или ръка", разказва Мицов. Но се съгласил. Тогава изостанал само с 4 гласа от спечелилия кандидат, но изборите били касирани. След 8 месеца се явил на втори. Спечелил ги и отворил нова страница в своя живот. През 2011 г. за кмет го предложили от ГЕРБ, защото разбрали кой може да победи в Девене. Нямах никакво съмнение, че ще спечеля, хората ме уважаваха, казва сега кметът. И отвял конкуренцията със 74% още на първия тур.

Каквото и да правя, се съобразявам с хората. Много кал се газеше в село и затова започнах веднага с ремонт на улиците. Една успях да асфалтирам, а други с обща дължина 500 м - бетонирахме. Обновихме старата чешма "Вълканица", а до нея изградихме беседка, алеи. И моите съселяни, и врачани идват да си наливат вода от нея, защото тече от незапомнени времена. За обновлението спечелих малък проект от 5000 лв., но парите ни стигнаха, разказва Мицов. С втори проект, финансиран от програма на екоминистерството, успял да обнови паметника на загиналите във войните и да изгради до него детска площадка. И втория си мандат започнал с изпълнение на проект, финансиран от ПУДОС. С него обновили центъра - поставили пейки, оформили алеи, заграждения, построили беседка.
Разбирам се с всеки кмет на общината във Враца. Не се оплаквам и от сегашния Николай Иванов. За каквото съм поискал средства - получил съм ги. Сега има обещани 8000 лв., с които трябва да изградят отводнителен канал от помпената станция, дълъг 200 м. Защото при дъжд станцията се наводнява и питейната ни вода се замътнява. Този канал ще ни реши проблема, смята кметът.

Селски човек като Мицев не може да стане чиновник и да зареже земята и животните. Не го направил и той. Не е изоставил нивите, копае и сега градината си, отглежда животни. Има и 20 кошера, а с пчеларството си се гордее.
Животът му е пълен и с децата, и с внуците. Има две дъщери, които го навестяват всяка събота и неделя. Има и двама внуци, единият първокласник вече е даден на баба и дядо на село за цялата ваканция. Щастлив човек съм, а такъв човек може и да управлява с добро, казва Мицов. Добро за него означава да върши това, което хората искат. За добро той смята и късметите, с които избира хора за програмите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай