Клошар краде коли, за да опознае родината

Клошар краде коли, за да опознае родината | StandartNews.com

43-годишният русенец зарязвал автомобилите, като им свърши бензинът

Мъжът свил пежо, защото собственичката на колата приличала на майка му

Опознай родината, за да я обикнеш, е казал българският писател Алеко Константинов. Едва ли обаче Щастливеца е имал предвид "пътешествието", което е направил 43-годишният русенец В.П. Явно докато ровел по кофите, скитникът бил осенен от идеята да обиколи България. Но нямал пукнат лев в джоба. Екскурзиите си осъществил с крадени коли, които зарязвал, след като им свърши бензинът. Скитникът В.П. е спипан след поредното отмъкване на автомобил. Привлечен е като обвиняем по досъдебно производство за отнемане на чуждо моторно превозно средство с намерение да го ползва. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от една до осем години. В края на октомври Кюстендилският окръжен съд пусна русенеца от ареста срещу "подписка".

"И аз не знам защо го направих. Исках да обиколя България, не съм планирал да стане така, но не съм планирал да присвоявам колите за себе си. Вземах ги, за да се придвижа, беше ми интересно. Любопитното беше, че винаги ключовете са вътре и някаква сила ме караше да го направя. Не смятам, че нещо фатално се е случило. Става въпрос за някакви материални работи, които не съм присвоил за себе си." Според протокола от съдебното заседание на Кюстендилския окръжен съд от 26 октомври, тези думи принадлежат на русенеца В.П. Мъжът е безработен, от две години няма постоянна регистрация. За последно, по думите му, живял "във високия блок" в Русе.

"Преди да тръгна на екскурзия, работех върху себе си. Абсолютно работоспособен съм. В момента обаче не разполагам с финансови средства. Нямам никакви заболявания", казва още В.П. Скитникът е задържан, след като на 11 октомври тази година задигнал "Пежо 206", собственост на жена от бобовдолското село Мламолово. Пред съда твърди, че взел колата й, защото "жената приличала на майка му". Преди това обаче от Русе до селото се придвижил за около десетина дена. За екскурзията си "заемал" автомобили. "Като свършеше горивото, ги оставях до пътя да си ги намерят хората", разказва пред съда мъжът. Обясненията му са, че искал просто да пътува из страната с тях. Скитникът е направил пълни самопризнания. Досега не е осъждан. Последният адрес, на който е регистриран, е квартирата му в Русе. Той нямал живи роднини, а за да преживява, ровел по кофите. Няма и къде да се укрие или да извърши друго престъпление и това са част от мотивите съдът да промени мярката му в "подписка".

Магистратите в Кюстендил твърдят, че това е първият подобен случай, по който работят.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай