Китайци искат летище Пловдив

Китайци искат летище Пловдив | StandartNews.com

Аеропортът може да бъде превърнат в модерен карго терминал

Най-голямата строителна компания в Китай "Чайна канстръкшън" проявява сериозен инвеститорски интерес към процедурата за концесия на летище Пловдив. Аеропортът може да бъде превърнат в модерен карго терминал по световен стандарт и да стане основен логистичен център в Югоизточна Европа.

Това стана ясно по време на работно посещението в Китай на делегация на ПП ГЕРБ, водена от зам.-председателя на партията и председател на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В нея участват и председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова, председателят на парламентарна комисия по енергетика Делян Добрев и международният секретар на ГЕРБ София Цветкова. На срещата представителите на "Чайна канстръкшън" обявили, че още следващата седмица ще посетят България и спешно ще се запознаят на място с процедурата по концесията и с техническите характеристики на летището в Пловдив.

Летище Пловдив се намира на стратегическо място на пътя между Азия и Европа, посочи Менда Стоянова. Тя подчерта, че аеропортът предлага много атрактивни възможности пред бъдещия концесионер, тъй като край него минава автомагистрала "Тракия", която само на километри от него се свързва с АМ "Марица". Само на 60 км от Пловдив е Хасково, а двете области формират привлекателната икономическа зона "Тракия", посочи Стоянова. Делян Добрев презентира възможностите, които хасковският регион предлага за инвестиции и подчерта, че Хасковска област граничи с Турция и Гърция. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов представи възможностите за инвестиции и в други региони на България. Той подчерта, че по-голямата част от общините в страната се управляват от кметове на ГЕРБ, които са готови да си сътрудничат със стратегически чуждестранни инвеститори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай