Кайзера Лагерфелд

Кайзера Лагерфелд | StandartNews.com

Моден корифей, жива легенда, ексцентрик и виртуоз на скандала. Карл Лагерфелд е един от най-влиятелните императори в модата, който е фабрика за пари и идеи през дългата си траектория в кариерата си на дизайнер. Дори котката на побелелия крал е заработила 3 млн. евро за миналата година, писаха световните агенции тази седмица. А тук ще изложим най-важните факти и цифри от биографията на кайзера Лагерфелд.

Карл Ото Лагерфелд е роден на 10 септември 1933 година в Хамбург.

Единственото дете на заможното семейство на Кристиан Лагерфелд, член на шведско семейство търговци, и Елизабет Лагерфелд. Двамата са производители на консервирано мляко. Детството му минава по онзи начин, който обикновено предизвиква израза "със сребърна лъжица с устата".

Влиза в модата като асистент на Пиер Балмен на 17-годишна възраст. Развива се под опеката на големия френски дизайнер три години.

Взриви международния светски елит, отслабвайки с 42 килограма за 13 месеца. После посвети книга на драстичната промяна. Причината е модата - искал да носи дрехите на Хели Слиман, които са за изключително слаби мъже.

През 1983 г. става главен дизайнер на модната къща "Chanel".

В началото на 1990 г. наема стриптийзьорки и италианката Моана Пози за модели на неговата черно-бяла колекция за "Fendi", което кара главната редакторка на американския "Вог" - Ана Уинтур, да напусне демонстративно шоуто.

През 2004 г. прави дизайна на дрехите на Мадона за турнето й "Re-Invention".

Още в началото на кариерата си германският дизайнер прави пола "изненада" (както я нарича той), която прилича на изключително широка плисирана пола и по този начин се прикрива фактът, че това всъщност е панталон.

"Това, което ме вдъхновява, е това, което вие наричате вулгарност", гласи максимата му.

Крие годините си - твърди, че е роден през 1938, но немско издание публикува копие на кръщелното му свидетелство, което категорично твърди, че е пет години по-стар.

Има цял списък от странни за мразене неща. Казва, че не обича храната, децата, пътуванията, компаниите.

Притежава над 70 iPod-а, в които е събрал колекцията си от над 60 000 CD-та.

Асексуален е - страда от липса на сексуално желание.

Сред музите му са Клаудия Шифър и Ейми Уайнхаус.

Той бе първият, който развенча мита за вкуса на Мишел Обама. "Нищо особено. Прилича на водеща на новините", заяви той.

На митичната му котка бе посветена дори биография. Книгата "Шупет: личният живот на една модерна амбициозна котка" бе издадена през 2014 година.

Животинчето има над 50 000 хиляди последователи в Туитър.

Аскетизмът му е пословичен - не яде, не пие, не взема наркотици.

Заклет противник на всички леви идеи и политици. От многото неща, които не разбирам, най-голямото е тази агресия спрямо богатите, казва той.

Снима и филм - 20-минутният черно-бял "Имало едно време" за Габриел Шанел и нейната леля Адриен, които тъкмо са отворили магазин във фамозния Довил.

"В Русия живеят най-красивите жени и най-отвратителните мъже."

"Само глупаците се татуират - все едно през целия си живот да носиш една и съща рокля."

"Личността започва там, където свършва сравняването с другите."

"Харесва ми идеята за дисциплинирана лудост."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай