Каймани се облажвали от закона за концесиите

Поправките били копродукция от късния соц

Каймани се облажвали от закона за концесиите | StandartNews.com

София

Опозицията и част от управляващата коалиция се опълчиха яростно срещу закона за концесиите, който влезе за обсъждане на първо четене днес.

Близо четири часа депутатите изстрелваха остри реплики срещу проекта, предложен от правителството.

Увеличаването на срока на концесиите, строителство в морето и допускането на по-големи временни обекти, са сред основните спорни теми.

Текстовете обаче ще бъдат гласувани утре и най-вероятно ще минат с гласовете на БСП и ДПС.

От НДСВ бяха категорични, че няма да ги подкрепят и ще гласуват с "въздържал се". Жълтите отцепници от БНД също обявиха, че няма да гласуват "за", а щели да пишат изцяло нов закон за концесиите.

Дори от БСП обявиха, че също са против закона, но призоваха той да бъде подкрепен, а между първо и второ четене да се внесат поправки.

БСП не е съгласна срокът за отдаване на концесия на плажовете да се вдигне от 10 на 20 години, бе категоричен червеният депутат Петър Кънев. Съпартийците му не били съгласни да се вдигне и процентът на преносимите обекти от 1 на 2 на сто, както и да може да има строителство на 200 метра от брега. Кънев обаче апелира за подкрепа. Ако го върнем на правителството, ще изгубим няколко месеца, каза народният избраник.

Законът всъщност не отдава плажовете на концесия, а  направо ги приватизира, каза Христо Кирчев от СДС. Срокът за концесията на плажната ивица се увеличава от 10 на 20 години и кой ще бъде жив дотогава, че да помни, както днес никой не се сеща какво беше по времето на Андрей Луканов, допълни Кирчев. Той алармира, че групировки ще превземат плажовете.

Депутатът се противопостави на поправката в закона, че на 200 метра от брега ще могат да се правят и изкуствени острови, които също ще могат да се отдават на концесия. "Така ще възникнат ресторантчета, кръчми и вятърни мелници и никой няма да си мръдне пръста", разгневи се синият народен избраник.

Борислав Владимиров от НДСВ пък изтъкна, че не може с един закон да се променя друг,т.е с този за концесиите да се променя този за Черноморското крайбрежие Той се противопостави на поправка в закона, която увеличава мястото за преносими и временни обекти от 1 на 2 на сто. С изкуствените острови може да се вземе целия естествен пясък на плажа, предупреди Владимиров.

Изследвах проблема откъм биологичното му естество и установих, че по нашето крайбрежие са се развъдили каймани, регистрирани на Канарските острови, които захапват ту едни, ту други и законът цели да обогати тези каймански лобита, разнищи проблема Петър Берон. Любен Дилов син пък сравни закона с копродукция от късния соц.

От ДСБ нарекоха закона опит за узаконяване на вече заявени инвеститорски намерения, толерирани от най-високо ниво.

Повишаването на срока за концесия на летища и пристанища на 35 години пък накара транспортният министър Петър Мутафчиев да приветства закона. Според него ако те останат в ръцете на държавен оператор, той само щял да реализира печалби без да подобрява нищо.

Не мога да се съглася с унищожителните критики към закона. Не знам защо се обявява траур, след като няма мъртвец. За да има възвръщаемост на инвестициите на концесионера, срокът за концесионирането му трябва да бъде по-дълъг, удари рамо Диана Хитова от БСП.

Не само, че има мъртвец, но искате той напълно да изчезне и този мъртвец е българското Черноморие, което ще бъде ограбено от един кръг бандити, подчерта Румен Ангелов от БНС. Той нарече закона лош, тъмен, черен и бандитски.


"Това не е закон за концесиите, а за корупцията", бе категоричен Иван Сотиров от СДС.

Това е деветата поправка на закона за година и половина, каза Евгений Чачев от ДСБ. Според него поправката за изкуствените плажове била създадена специално заради три проекта за дубайски кули насред морето - на Синеморец, на Резово и малко преди Варна.

Нина Васильовска

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай