Канелата помага в борбата с диабета

Нормализира нивото на кръвната захар

Канелата помага в борбата с диабета | StandartNews.com

Ново проучване на американски медици установи, че консумирането на канела от хора в преддиабетно състояние значително подобрява здравето им и нормализира нивото на кръвната им захар, съобщава изданието "Journal of Endocrine Society", пише БТА. 

По данни на СЗО около 340 милиона души по света страдат от диабет от тип 1 и 2. Предшественик на диабета е тъй-нареченият метаболитен синдром. Негов главен катализатор са хроничните възпалителни процеси, възникващи в масната тъкан. Изработените от нея молекули променят работата на черния дроб, способстват за натрупването на мазнини и глюкоза в кръвта. Възниква верижна реакция, водеща до диабет и до други неблагоприятни последствия.

Джулио Ромео, ендокринолог от Центъра за изучаване на диабета "Джослин" в Бостън и неговите колеги предположили, че тези процеси могат да бъдат потушени с помощта на канелата - мощен антиоксидант и популярна хранителна добавка. Било установено, че хората, редовно употребяващи канела в храната си, имат необичайно ниски нива на кръвна захар в организма.

Екипът направил експерименти с 50 доброволци в преддиабетно състояние, разделени на две групи. Едната от тях получавала всеки ден хапчета с 500 мг екстракт от канела, а другата - плацебо. В следващите три месеца била наблюдавана чувствителността към инсулина на участниците в експеримент и нивата на глюкоза в кръвта им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай