Канадска нишка разплита Сарафово

Бомбата досущ приличала на адски машини от Назарет и Банкок

Канадска нишка разплита Сарафово | StandartNews.com

Обвинителният акт за покушението на летище "Сарафово" ще бъде внесен през март 2014 г., съобщи наскоро главният прокурор Сотир Цацаров. Макар и в отсъствието на заподозрените, влизането в съдебна фаза ще сложи окончателния печат върху ролята на "Хизбула" в самоубийствения атентат на 18 юли.

Чия е главата на живата бомба? Мистерията със самоличността на камикадзето от Сарафово ще бъде главната пречка при доказването на обвинението, смятат специалисти по наказателно право. До този момент българските служби и техните западни и израелски партньори успяха да идентифицират двама от помощниците на атентатора. Единият е 25-годишният Хасан ел Хадж Хасан /с фалшиво име Ралф Уилям Рико/, гражданин на Ливан и Канада. Смята се, че той е наел автомобила за покушението, евентуално е взривил дистанционно бомбата и осигурил убежища и маршрути за оттегляне. Другият е 32-годишният Мелиад Фара, /с фалшиво име Брайън Джеръми Джеймсън/ гражданин на Ливан и Австралия, за когото се твърди, че е сглобил адската машина.
На 5 февруари след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност министър Цветан Цветанов изказа "обосновано предположение", че зад касапницата на летище "Сарафово" стои шиитската Партия на Бога. Лидерите на БСП, "Атака" и Синята коалиция напуснаха възмутени заседанието и заявиха, че не са им представени никакви конкретни доказателства за вината на "Хизбула".

Показаха ни снимка на роднините на единия от атентаторите с шиити от военното крило на организацията, докато другото доказателство е наличие на родствени връзки между камикадзето и един от помагачите", недоволстваше тогава Волен Сидеров.

Новото правителство след известно колебание продължи линията на Цветанов. Външният министър Кристиан Вигенин е представил решителните доказателства въз основа на които на 22 юли 2013 г. Съветът на външните министри реши да вкара "Хизбула" в черния списък на ЕС. Основанията на първите дипломати бяха три - самоубийственото покушение в Бургас, разкритият в Кипър агент на Хизбула Хосам Талеб Якуб /ливанец с шведски паспорт/, който следил израелски туристи, а също и участието на техни бойци във войната в Сирия. Доказателствата, с които България е убедила Евросъюза, че Партията на Бога носи вина, все още не са представени пред българското общество. Повечето новини за разследването излизат в чужди медии или от анонимни източници във родната преса.

Интересни детайли публикува канадският вестник "Нешънъл Пост", чийто репортер разговаря с бащата на Хасан - Самир Хасан. Той не отрича, че познава Али Амхаз - лидер на клетка на "Хизбула" във Ванкувър, разбита преди десетина години. На територията на САЩ и Канада конспиративната ядка на Амхаз се е занимавала със събиране на средства, контрабанда на цигари, измами с кредитни карти и е снабдявала шиитската групировка с пари и специално оборудване. Според ФБР същите хора стоят зад взривяването на израелски военен конвой в Южен Ливан през февруари 1999 г. Твърде вероятно е Цветанов да е показал снимки на Самир с Али Амхаз, дадени от партньорските служби.

След атентата в Сарафово полицията нахлува в дома на бащата съучастника и взима ДНК проби от баща му Самир. Полицаите установяват, че "живата бомба", чиято глава се пази в бургаската морга, е техен роднина. В момента той се издирва усилено.

А къде са Хасан и Мелиад? Цацаров отбеляза, че прокуратурата е наясно къде се подвизават двамата заговорници, но отказа да уточни местонахождението им. Самир не е говорил със сина си от два месеца, а канадският вестник пише, че той е бил във Ванкувър броени седмици преди атентата в Бургас, а понастоящем се намира в ивицата Газа. Подобна хипотеза е малко вероятна, тъй като в момента стопаните на Газа - "Хамас", се бият срещу "Хизбула" в Сирия и едва ли биха приютили техен боец. Израелският в. "Хаарец", позовавайки се на източници от военното разузнаване на Израел, пише, че двамата се укриват нейде из Южен Ливан, а по петите им са пуснати израелски командоси.

Отново източници от Израел цитират и най-твърдото доказателство - експертизи показвали, че адската машина от Бургас прилича досущ на други две взривни устройства. Едните са намерените миналия август в Назарет 24 бомби, пренесени от наркотрафиканти по заръка на "Хизбула". Другата поразителна прилика била с бомбите, намерени през януари м.г. от тайландската полиция в Бангкок в дома на Атрис Хюсеин /ливанец с шведски паспорт/. Други улики, насочващи към шиитската групировка, са фалшивите шофьорски книжки от щата Мичиган, за които било установено, че са отпечатани на принтер в Международния ливански университет в Бейрут, където следват и двамата заподозрени. На същия принтер били изработени и други фалшиви документи на хора от "Хизбула".

Може да ги съдим задочно

Разследващите подозират трима души, сред които вероятно е третият атентатор от летището в Сарафово, научи "Стандарт". На този етап данните са за три лица, които са с арабски имена и са пребивавали у нас в периода на извършването на терористичния акт. Двама от тях са били в района на Бургас, а третият във Варна. Все още се установява връзката им с другите двама заподозрени, чиито данни са установени - Мелиад Фара, известен като Хюсеин Хюсеин, роден на 5 ноември 1980 г., австралийски гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан, роден на 22 март 1988 г., канадски гражданин. В периода от 28 юни до 18 юли 2012 г. те са забелязани в Русе, Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда. Двамата се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности и наемали коли с тях.

Неофициално се твърди, че Фара и Хасан се намират в Ливан, откъдето ще поискаме да бъдат екстрадирани при представяне на съответните доказателства. Бейрут трябва да реши ще ни ги предаде ли. Обвиненията към терористите ще бъдат повдигнати едва когато стане ясно дали могат да бъдат доведени в България. Ако не се случи, процесът ще се води задочно. Към момента 95% от съдебните поръчки са изпълнени, чака се единствено още информация от Турция и Италия, които са дали непълни отговори на всички поставени въпроси, обясниха от прокуратурата.

През пролетта на полигон край Ихтиман бе направена възстановка на атентата от 18 юли 2012 г. Взривени бяха два рейса с желатинови манекени. Следственият експеримент тогава потвърди версията, че вероятно терористът е имал желание да остави раницата си в багажния отсег и след това с дистанционно да се взриви бомбата, за да има повече поражения. Нещо обаче е накарало съучастниците му да натиснат "червеното копче" по-рано.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай