Какво носи на света лягането два часа по-рано

Ще намали емисиите на CO2 с 4000 тона

Какво носи на света лягането два часа по-рано | StandartNews.com

Турски енергийни експерти съветват да лягаме 2 часа по-рано, за да намалим въглеродните емисии, съобщава вестник Sabah, цитиран от агенция БГНЕС.

Ако заспиваме само два часа по-рано, всеки ден ще спестяваме над 4000 тона емисии на въглероден диоксид (CO2), тъй като значително ще се намали консумацията на електроенергия за осветление, според енергийните експерти.

Учените проведоха изследване за това как сънят влияе върху потреблението на електроенергия и въглеродния отпечатък в Турция поради по-дългите часове на сън при самоизолация.

Еркан Изги, експерт по електрическо и електронно инженерство в Техническия университет в Истанбул, проучи извадка от потреблението на електроенергия в домовете, а Хюсейн Торос, експерт по атмосферни науки и качество на въздуха в Техническия университет, оцени промените в емисиите на CO2.

Двамата учени откриха, че ще има приблизително 4130 тона по-малко емисии на CO2, ако 38 милиона турски домове, в които 100 вата електроенергия се използват за осветление на час, заспят два часа по-рано.

„Ако се опитаме да изпълняваме ежедневните си дейности по време на естествена дневна светлина колкото е възможно повече, тоест ако осветлението се използва по-малко вечерта от домакинствата, потреблението на електричество ще намалее“, каза Торос.

Прочети още : https://www.actualno.com/interest/ljaganeto-dva-chasa-po-rano-shte-namali-emisiite-na-co2-s-4000-tona-news_1453053.html
© Actualno.com
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай