Извадиха най-важните съвети за справяне с ужасната жега, ето ги

Високите температури могат да имат сериозни ефекти върху физическото ви здраве

Извадиха най-важните съвети за справяне с ужасната жега, ето ги | StandartNews.com

Лятото върви с пълна сила и за първи път от години в страната се регистрират температури около и над 40 градуса. Жегите са изключително опасни, ако не знаем как да се грижим за себе си и какви стъпки да предприемем. Полезни съвети по въпроса дава репортаж на бТВ.

Действайте умно

Най-добрата тактика е да избягвате излизането на открито в най-горещите часове от деня – около обяд. Това невинаги е възможно, тъй че ако все пак ви се наложи – задължително използвайте слънцезащитен продукт и покрийте главата си с шапка.

Почивайте често на сянка, за да се предпазите от изтощение и топлинен удар.

Носете светли и широки дрехи, които ще ви помогнат да се разхладите.

Колкото по-мокро, толкова по-добре

Топлината излиза през човешката кожа, която е най-големият орган, с който разполагаме. Колкото повече можете да охладите кожата си, толкова по-добре.

Един от тях е да намокрите тениската си и да я поддържате влажна по време на горещата вълна. Алтернатива на това е да се снабдите с охлаждащ спрей или често да си взимате студени душове.

Бързо охлаждане може да постигнете ако натопите ръцете и краката си в студена вода. Китките и глезените ни имат много тънка кожа, под която се намират големи кръвоносни съдове. Това помага за по-бързото охлаждане.

Пийте достатъчно вода

Когато температурите са високи е изключително важно да избягвате приема на кофеин. Вместо това трябва да пиете максимално много вода, тъй като тялото бързо може да се обезводни.

Симптоми на обезводняване са сухота в устата, замаяност, обърканост и главоболие. Ако не се реагира навреме, обезводняването може да доведе до топлинно изтощение.

Никакъв алкохол!

Често прибягваме до свежи коктейли или бира, когато температурите са високи. За жалост това не е най-добрата идея по време на горещото време.

Алкохолът също води до обезводняване. Той пречи и на пълноценния сън през нощта – нещо, което вече е достатъчно трудно заради високите температури.

Храната да е по-лека

Избягването на тежка храна определено ще ви помогне да се почувствате по-добре по време на жегите. Старайте се да хапвате по-малко, по-често и балансирана храна.

Храни като ягоди, краставици, селъри и маруля, които имат високо съдържание на вода, могат да ви помогнат да регулирате температурата си през лятото.

Оставете тренировките навън за друго време

Ако тренирате активно, променете времето си за тренировка в часовете от деня, в които слънцето не е толкова безпощадно. Ограничете цялостно физическата активност, тъй като ще изгубите прекалено много вода.

Ако все пак ще спортувате, пийте достатъчно вода и почивайте повече от обикновено. След тренировка е добре да си вземете хладен или студен душ, за да се предпазите от прегряване.

Помнете какви са рисковете

Високите температури могат да имат сериозни ефекти върху физическото ви здраве. Трябва да следите внимателно за симптоми за топлинен удар или изтощение.

Топлинното изтощение става когато тялото загуби прекалено много вода, соли и захари. Може да му се противодейства с редовен прием на вода и избягване на слънцето.

Топлинният удар може да окаже сериозен ефект върху тялото ни. Симптомите са объркване, главоболие, гадене и мускулни крампи. Друг симптом е по-бледа кожа от обикновено – това може да означава също по-сива или по-жълтеникава кожа.

Топлинният удар може да ни сполети изведнъж и без сериозни първоначални симптоми. Ако ваш близък се почувства зле и получи топлинен удар е много важно да успеете да го охладите бързо. Това става най-лесно ако намокрите дрехите му или го увиете в мокър чаршаф, след което веднага трябва да потърсите лекарска помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай