Изумително! В какво ще се превърне Сахара

Разкриват се неочаквани тайни за това сурово място на Земята

Изумително! В какво ще се превърне Сахара | StandartNews.com

Пустинята Сахара предизвиква винаги отрицателни асоциации. Но дали винаги е било така?

Край бреговете непрекъснато вълнуващото се море смила скалите в продължение на хиляди или милиони години, създавайки пясък. Под океанската утайка ще намерите седиментен скален пясъчник, създаден под натиска на слоевете отгоре.

Въпреки че е известна с обширните си пясъчни дюни, като повечето пустини, Сахара в повечето случаи не е пясък.

Сахара не винаги е била сух пейзаж, какъвто е днес. Скорошно проучване показа, че се превръща в зелена гора приблизително на всеки 21 000 години в резултат на колебанията на земната ос, причиняващи промени в сезоните на мусоните.

Освен най-голямата в света водоносна система от изкопаеми води – задържана подпочвена вода, известна като Нубийската система от водоносен пясъчник – пустинята съдържа и други изненади.

През 2010 г. е открито праисторическо мега езеро.

Разглеждайки рибни вкаменелости, намерени на 400 километра западно от Нил, както и радарни данни за района, изследователите откриха доказателства, че преди около 250 000 години Нил е наводнил източната част на пустинята Сахара, покривайки повече от 108 800 квадратни километра.

Колкото и негостоприемна да изглежда Сахара, в нея се е живяло през вековете, като през годините са откривани селища и крепости от изгубени цивилизации.

Що се отнася до това, което се крие под всичко това, вероятно няма да се изненадате да научите, че това отново е нашият стар приятел пясъчник. Ако се копае през него ще се открие скала и изсъхнала глина, пише Глас Нюз..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай