Изпратиха френския посланик с червена ябълка

Изпратиха френския посланик с червена ябълка | StandartNews.com

Дьо Кабан пак назидава България, протестъри го бранят от неудобни въпроси

Ябълковата реч на един генерал-губернатор. Така накратко може да бъде описано прощалното слово на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който през трите си години в България често демонстрираше абсолютно неподустимо за чужд дипломат поведение. Днес той не направи изключение. И отново си позволи груба намеса във вътрешнополитическия живот на България, лепейки етикети за всичко - от времето на комунизма до съдебната система днес.
В "Шератон" той бе събрал "отбрана" публика, за да се сбогува със страната ни. Сред аудиторията обаче изпъкваха всички активиски на Протестна мрежа, начело с Антоанеца Цонева и Асен Генов. Събитието бе организирано от Соломон Паси.
И в прощалната си реч преди да отлети за Буркина Фасо, където е следващото му назначение, Ксавие Лапер дьо Кабан не пропусна темата за "гнилите ябълки" като заяви, че скандалът не е произтекъл от това, което е казал, а защото всичко било вярно и известно на всички.

В отговор журналистката от Канал 3 Илиана Беновска му подари голяма червена ябълка в знак на това, че в България има и неизгнили ябълки. "Г-н Кабан, ще си позволя да Ви подаря един скъп български подарък, това е една червена и здрава българска, негнила ябълка. Пожелавам Ви успех в дългия път към Африка, да си я хрупкате във влака и да си спомняте, че в България има здрави и хубави ябълки", заяви Беновска. Тя и репортер на БЛИЦ, бяха първите, които искаха да попитат дипломата за доста безпардонната му намеса в работата на съдебната система у нас. Но протестърите в залата ги прекъсваха с дюдюкания, а посланикът се измъкна с обяснението, че не може да отговаря в такава обстановка.

"Имам един въпрос към Вас", продължи обаче Беновска. "Бихте ли отговорили по чия поръчка, по поръчка на френското правителство ли Вие се опитахте да управлявате съдебната система, главния прокурор Цацаров, да поучавате министър-председателя Борисов? Може да свиркате колкото си искате, но един посланик няма право да изразява неофициална позиция, ако тя не е на правителството, което го е изпратило!". Коментар от Кабан не последва. На помощ му се притече Соломон Паси, който определи питането като неподходящо.

Поведението на Кабан е срам за дипломацията, коментираха специалсти. Отношенията между Франция и България винаги са били изключително добри, Париж изигра ключова роля за спасяването на българските медиции в Либия. Нито един от предшествениците на Кабан не си е позволявал да демонстрира намеса във вътрешните работи на страната. Според дипломати именно това е причината следващото назначение на Кабан да бъде в Запазна Африка - в Буркина Фасо.
На въпрос на репортер от агенция ПИК в "Шератон" дали новото назнамение на Кабан в Буркина Фасо не е позорно вместо посланика пак отговори Соломон Паси: "Всъщност това е много важно назначение. Страната има куп проблеми." Дьо Кабан само допълни, че в никакъв случай не е понижение, тъй като френското посолство в африканската държава е два-три пъти по-голямо от това в София.

Въпреки всичко и на изпроводяк Дьо Кабан се опита да определя външната политика на България. "Отношенията ви с Русия не трябва да се определят от историята, още по-малко от осакатена история, а от интересите и ценностите, в които вярвате", назидателно каза Лапер дьо Кабан. "На сегашната Русия не дължите нищо - нито вашата свобода през 1878 г., нито вашето потисничество през 1944 г.", продължи посланикът. И се прехвърли на темата за комунизма. Според него този режим е в основата на проблемите, с които се сблъсква днес България. Неосъзнаването на режима, неиздирването на извършителите на престъпления на режима, липсата на поглед върху механизмите на потисничество, които са се използвали, е позволило на бившите служители на ДС да се спасят, а за някои от тях - да заемат завидни властови позиции, каза посланикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай