Изненада! Ще възкресят ли учените легендарната птица Додо

Пълният геном е секвениран от Бет Шапиро

Изненада! Ще възкресят ли учените легендарната птица Додо | StandartNews.com

Планират да върнат изченалия вид птица – Додо. Група от учени в областта на генетиката и природозащитници планира да го размножи отново в някогашното му естествено местообитание в Мавриций.

Базираната в САЩ компания за биотехнологии и генно инженерство „Colossal Biosciences”, която се занимава с опити за връщане на изчезнали видове, включително и на вълнестия мамут, си партнира с Маврицийската фондация за дивата природа, за да намери подходящо място за големите нелетящи птици, съобщи NOVA.

Видът Додо е изчезнал през 1681 г., след комбинация от хищничество от страна на хората и животните, внесени от тях. Според партньорите завръщането на птицата може да бъде от полза за средата и за други видове.

„Colossal” за първи път обяви намерението си да възкреси вида през януари 2023 г. Точно кога ще може да го направи, остава неясно, но бяха разкрити нови подробности относно начина, по който планира да пресъздаде вида.

Пълният геном на Додо е секвениран от Бет Шапиро, водещ палеогенетик в „Colossal”. Освен това компанията заявява, че вече е секвенирала генома на изчезнал роднина на Додо от остров Родригес, близо до Мавриций, и на Никобарския гълъб - най-близкия жив роднина на Додо, който живее на острови в Югоизточна Азия, простиращи се в Индийския и Тихия океан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай