Ивайло Пенчев печели милиони от хобито си

Ивайло Пенчев печели милиони от хобито си | StandartNews.com

Изкуствените стени за катерене на болярина са без конкуренция в целия свят

Може ли да има българска мечта и тя да е свързана с бизнес, който не e направен с далавера? Ивайло Пенчев доказа, че може, защото е от лицата на обикновения успех. Той е избран за един от шестимата най-динамично развиващите се предприемачи в света. А сега е сред тримата номинирани в конкурса на Дарик радио за "Мъж на годината". Неговата компания за изкуствени стени за катерене, създадена преди 10 години, е без конкуренция. На най-големите пазари, на които тя работи - САЩ, Канада и Западна Европа е не просто лидер - продуктът им е най-качественият.

45-годишният Ивайло е роден във Велико Търново и е възпитаник на Природоматематическата гимназия "Васил Друмев" там. "Със съдружника ми сме съученици. Започнахме като хоби, а не като бизнес. Едва преди 10-12 години си дадох сметка, че можем и пари да изкарваме. Милионер в България се става по два начина - с измама или с много работа. За да разбере светът, че струвам 5 лева, аз се скъсвах от работа", разказва Пенчев по Дарик. И признава, че и до днес хората му се чудят, като каже, че

става предприемач поради бедност

Преди това малкият Ивайло мечтае за "кариера" на космонавт, после - на летец. Но за това се изисква специално образование и момчето се отдава на формулите. В школото обаче попада в плен на физиката. След казармата записва ядрена физика в Софийския университет, но още от първи курс му се налага да работи здраво, за да се издържа. "Бяха тежки години - 1991-ва, 1992-ра. Майка ми и баща ми са учители по образование, но работеха друго. Татко беше в радиозавода във Велико Търново, а майка ми - в школа по гражданска отбрана. Съкратиха ги и аз трябваше сам да се издържам като студент в София. И така стартирах - от недоимък. В началото карах такси - то не беше бизнес, а си беше работа, после с няколко приятели от училище "Екстрапак" направихме фирма за полиетиленови и хартиени торбички и опаковки, която сега е сред големите европейски компании в този бранш. Няколко години по-късно пък започнах със стените 0 с приятеля ми Метин Мусов", казва Пенчев.

Двамата са луди по катеренето. На 16 изкарват курс по алпинизъм и до към 30-годишната си възраст са много успешни в този спорт. Избират име, производно от стена и утопия заради вярата, че е възможно да направят нещо полезно за хората. "Тръгнахме по много банален начин, но с много вяра. Ходихме по панаири, по състезанията по катерене. От самото начало знаехме, че ще свършим работата по-добре от останалите хора, защото им познавахме продуктите и е само въпрос на време другите да го забележат. Като си вярваш, нищо не може да те спре", добавя предприемачът. Започват в гараж с екип от 5 човека, а в момента във фирмата работят 350. Заедно с хората от другите фирми в групата са над 500. Производството е в Летница, а дизайнът, проектирането и продажбите - в София. Сега и двамата са изпълнителни директори, като Мусов отговаря за производството, а Пенчев - за всичко останало. Фирмата оперира в около 50 страни на 6 континента и има офиси и в САЩ, Канада, Австрия, Великобритания, Германия, Холандия и Русия. "Печелим с качество, по-смели сме и по-енергични", коментира Ивайло. Имиджът на световен лидер на изкуствени катерачни стени се поддържа с непрекъснати състезания и спортно-развлекателните центрове.

"Има бизнесмени, които правят пари, но не правят нещата. Не се намирам за особено талантлив, но съм бил старателен, трудолюбив и съм любопитен - всичко ми е интересно и съм задълбочен. Така откривам нишите на пазара. На мен така ми се случи - видях потенциала. Много хора се провалят, не защото им е лош продуктът, а защото нямат вяра. Подхождат с някакъв необясним срам, с липса на самочувствие. Всеки трябва да си повярва, ако иска другите да го приемат", казва още Пенчев, според когото България е добро място за правене на бизнес. Особено ако произвеждаш нещо, а не чакаш пари от европейските фондове. Особено ако осъзнаеш, че имаме проста данъчна система и ниски данъци. Чуди се защо много хора си мислят, че ще направят бизнес с далавера. Така се превръщат в основни оплаквачи. И са нещастни и мрънкат, че бизнес средата не им е на сгода. "Нали знаете поговорката: На крива ракета, космосът й пречи. Оптимист съм за страната ни. Целия свят съм обиколил, бил съм за дълго на много места, правил съм бизнес къде ли не. Но България е идеалното място за живеене. Искам да бъда тук, не ми е хубаво навън. Имаме прекрасен климат, специални природни даденостиЕ Абе, всичко ни е наред. Малко време ни трябва и известни усилия", категоричен е Пенчев.

Сега той и екипът му работят по нов проект за 12 милиона лева - спортно-развлекателен център, който ще отвори врати догодина. Там изборът ще е между класическо и боулдър катерене, фитнес, басейн, зали за танци, бойни спортове, йога, аеробика. Но най-революционен IT проект на Ивайло Пенчев е интернет платформата "Оукшънайз", която коренно ще преобърне пазаруването в полза на потребителя в световен мащаб. Идеята е купувачите сами да стартират търг с обратно наддаване. Включват се продавачи, подбиват цената, за да се класират, а всеки купува от този, който предложи най-ниска.
Ивайло обаче има време и за другите си хобита - този път за удоволствие. Обича да кара мотори, делтапланери, поддържа форма. Напоследък е тръгнал по планините като турист. Изкачил е дори Килиманджаро. Понякога с него идват и синовете му, Явор на 19 и Филип на 17. Дали ще наследят бизнеса на баща си, още не се знае. Но им е интересно.

а
Ивайло Пенчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай