Иван Иванов: В енергетиката са откраднати стотици милиони левове

Иван Иванов: В енергетиката са откраднати стотици милиони левове | StandartNews.com

В българската енергетика има течове за стотици милиони левове, изчезнали и откраднати и днес задачата е да се направят реформи за спиране на това ограбване. Това каза в студиото на bTV новият шеф на КЕВР Иван Иванов.
„Има много фотоволтаични централи и вятърни паркове, които нямат лимит, в който да се изкупува тока на преференциални цени и те продават скъпо през целия си работен период", потвърди новият енергиен шеф.

Според Иванов, има слънчеви централи, продавали ток и през нощта, възползвайки се от небрежността на съответните институции, в това число и на енергийния регулатор. Той обяви, че ще поиска от съответните органи да се направи пълна ревизия на всички ВЕИ централи в страната и ако се констатират нарушения, комисията ще е строга в наказанията си.

„Ние сме една от най-бедните енергийно държави в Европа, 61% от домакинствата у нас харчат повече от 10% от бюджета си за ток и парно", посочи Иванов. Той препоръча да се увеличат помощите за бедните, а не да се намалява цената на електричеството. "Цената на тока в следващите години ще се определя от енергийната борса и конкуренцията между доставчиците", каза още шефът на КЕВР.

"Норвежки екип ще работи по въвеждане на либерализиран пазар и енергийната борса, договорът за това вече е подписан и тя трябва да заработи от 1 януари 2016 година", съобщи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай