Иван Газдов черпи за 70

Иван Газдов черпи за 70  | StandartNews.com

Големият график Иван Газдов, който днес навърши 70, признава, че е милионер - ако брои годините в минути. Той почерпи в тесен семеен кръг, а за ценителите - юбилейна експозиция в столичната галерия "Червената точка". В нея Газдов ще покаже за първи път колекция от 20 автопортрета, рисувани между 1965-а и 2015-а. Творенията му изненадват с широка палитра от техники - маслени бои, акрил, перо туш, молив... Ценителите ще видят портрети и на Кръстю Лафазанов, Татяна Лолова, Радой Ралин и Ивайло Петров. Единствената скулптурна глава на писателя също ще бъде изложена за първи път. Изложбата включва още непоказвани досега творби от известните цикли "Кавъркласик графикатури" и "Човешка комедия", както и нови графикатури, обединени под името "Майковци и татки".

Газдов, който създава неповторимия стил в края на 80-те години от миналия век, остава завинаги в аналите на световното изкуство, прескачайки националните граници. Графикатурата е артистична марка, регистрирана и запазена за територията на Европа и наложена с повече от 300 произведения ръчна сериграфия. Неслучайно японецът Казумаса Нагаи нарича работите му велики, а Шигео Фукуда определя графикатурите като световноизвестни. Холандската културоложка Sahra W нарича Газдов наследник и по-млад роднина на модерното изкуство на XX век и пише: "Съвсем в характерния хумор на стила ще кажа, че графикатурата се намества уютно под прочутия юрган на Раушенбърг и си отдъхва на завет." Професорът има 35 награди, "Златен век - звезда" за 2015 г. от министерството на културата и още сума ти отличия.

Подготвените за юбилея 60 работи са обединени под името "Синтетична графикатура" и ще бъдат показани в "Червената точка" от утре до 24 ноември. Куратор на изложбата е Боряна Вълчанова, а каталогът е придружен от фототипното издание "101 мисли за графикатурата". Издадено през далечната 1997 година, то представлява уникална за нашето време анкета на представители на тогавашния културен и обществен елит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай