Искат оставката на кабинета за 81-ви ден

Протестиращите в София готвят „Голямото посрещане” за депутатите

Искат оставката на кабинета за 81-ви ден | StandartNews.com

София. Антиправителствените демонстранти са на улицата за 81-ви ден, за да поискат оставката на правителството на Пламен Орешарски. Малко след 19 часа недоволни от кабинета започнаха да се събират в пространството на Министерски съвет в столицата, който бе обграден от метални заграждения. Майки с детски колички, велосипедисти, младежи, пенсионери, граждани с домашните си любимци, са обичайните „заподозрени" в протеста тази вечер.

Около 19, 45 часа, под ударите на тъпан, надувайки вувузели и свирки, развявайки български знамена, хората стартираха протестното шествие, което традиционно върви към парламента.

Над 100 човека потеглиха към сградата на Народното събрание, а малко по-късно към тях се присъедини протестна група от Благоевград. Около 20 часа негодуващите от кабинета на Пламен Орешарски достигнаха до сградата на парламента. Там ги чакаха протестиращи и от други градове. 

В района на площад "Народно събрание" има засилено полицейско присъствие. Движението в района е спряно. Сградата на НС е оградена с метални заграждения. Над 200 души скандират: „оставка", „мафия" и "червени боклуци". „Избори, не нов 9-ти септември '44", пише на лозунг сред протестиращите.

Паметникът на Цар Освободител бе облепен с лозунги за оставка. Протестиращи от шествието и шатрите, разположени срещу парламента, се спречкаха за кратко, но не се стигна до намеса на полицията. Маски с лика на Мая Манолова, които носеха част от намиращите се в шатрите, станаха причина за лекото спречкване между антиправителствените демонстранти.

Протестиращите на площада пред сградата на Министерския съвет в центъра са били около 150 към 19, 30 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. До момента няма данни за инциденти.

По-рано днес Антиправителствената информационна служба обяви, че ДАНСwithmeGlobal се разраства. Българи са протестирали срещу кабинета в Будапеща, Краков (Полша) и Сидни, съобщават от службата. "Пред българското посолство тук бяхме над 25 души и атмосферата беше примесен гняв, възмущение, но и тих оптимизъм, че безпрецедентният, вече над 70-дневен, граждански натиск ще доведе до промяна в порочния модел на управление и статуквото, което сковава развитието на България вече повече от 20 години", обясняват протестиращи от Будапеща.

„България, Краков е с Вас! ОСТАВКА!", казват демонстрантите от Полша. Българите, които живеят в Сидни, пък са се събрали за девети пореден път. „Протестът е част от инициативата на протестната мрежа в България под названието Голямото Посрещане. На протестите в Сидни всяка седмица, се обсъжда политическите събития в родината, правиха се снимки и се размениха контакти. В очакване сме на новата вълна от протести в родината и по света, която да утвърди желанието на България за промяна в политическото управление на страната. Целта ни е недопускане на сливане на мафията с властта, незабавна оставка на правителството на Орешарски, нови избори и привличане на професионалисти с "чисти ръце", несвързани с политическите формации представени в настоящия парламент", обясняват нашите сънародници от Сидни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай