Искат Биг Брадър и частни гардове в Судентски град

Ресторантьорите настояват да падне ограничението за таван на работното им време

Искат Биг Брадър и частни гардове в Судентски град   | StandartNews.com

София. Собствениците на заведения за хранене и развлечение в Студентски град искат сами да финансират частна охрана от пет патрула, които да наблюдават реда в района от 20 часа вечерта до 6 сутринта. Това е само едно от предложенията за промени в Закона за висшето образование, които те внесоха в парламентарната Комисия по образование. Ресторантьорите продължават да недоволстват от сега действащата нормативна уредба, според която заведения, които се намират на разстояние до 100 метра от студентските общежития, да затварят най-късно в 22 часа.

Според собственици на заведения сегашният закон не осигурява безопасност, сигурност и спокойствие на студентите. Те призовават за други ефективни мерки, сред които засилване на полицейското присъствие, работещо улично осветление и изграждане на видео наблюдение.

Законът за висшето образование поставя бизнеса в Студентски град в неравностойно положение спрямо бизнеса във всеки един друг квартал на София, смятат още ресторантьорите. Като пример посочват, че в района има 51 общежития и 91 частни кооперации. Там живеят много хора, които не са студенти. Студентски град отдавна не е кампус и причината за това е държавната политика, която е разрешила строителството в квартала, както във всеки друг, коментират ресторантьорите.

Депутатите удариха ключа на дискотеките край студентските общежития на 20 септември. Това стана с промени в Закона зависшето образование, които бяха приети единодушно на първо четене. Забранява се игрални зали, ресторанти и клубове да работят след 22 часа в студентските блокове или в периметър на 100 метра от тях. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай