Инженер от ДАНС пуска бръмбарите

Цветан Китов е известен сред колегите си като "строгия началник"

Инженер от ДАНС пуска бръмбарите | StandartNews.com

Заклет инженер ще слага ред и дисциплина в новата агенция за подслушвания. Назначението му стана факт в сряда сутринта, когато кабинетът го гласува като председател на Държавната агенция "Технически операции".

Досега Китов бе зам.-шеф на агенцията. Сред колегите си той е известен като строг и изпълнителен. Очаква се Китов да сложи ред в агенцията след поредицата от скандали, свързани с бръмбарите у нас. Според проектобюджета за следващата година ДАТО ще има на разположение близо 50 милиона лева за работата си.

Китов е инженер от Висшия институт на МВР и инженер по електроника от Техническия университет в София. В началото на кариерата си е работил в Столичната дирекция "Пожарна охрана", след това в дирекция "Оперативно-техническа информация" и в главна дирекция "Национална служба за сигурност".

През 2008 г. Китов е постъпил в ДАНС, където до юни 2013 г. бе директор на специализирана дирекция "Оперативни технически операции".

С идването на правителството на Пламен Орешарски Китов зае поста директор на СДОТО в МВР, а след преобразуването на дирекцията в агенция става заместник-председател на ДАТО.

Инженерът пое управлението на звеното за СРС-тата в МВР, след като тримата негови предшественици бяха обвинени в злоупотреба със служебно положение. Китов се изказва доста лаконично за това какво е заварил от предшествениците си. Още с встъпването в длъжност Китов бе безкомпромисен към колегите - "прошка няма, или работа, или без работа". Той обещал да затегне контрола по прилагането на подслушване и проследяване. От първия ден в кабинета си започнал създаване на регистри на цялата техника, както и за това кой служител кога и къде я използва. Обещал още да сложи проследяващи устройства в самите автомобили за следене. След поемането на поста Китов обеща да въведе и така наречения воден знак на всички извършени в дирекцията записи.

Негови колеги развенчават мита, че "ченгетата" са скучни, като разказват как Китов обича да разпуска с приятели сред природата и да разказва вицове. "Цар е на забавните истории, освен че знае много, ги разказва по-добре от Слави Трифонов", твърдят приятели и колеги на новия шеф на бръмбарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай