Четвъртък,

Индианците май не са това, за което ги мислеха

От: Стандарт -
3902
Индианците май не са това, за което ги мислеха
A
A
A

Зъбите на древните американци опровергават появилите се теории, че коренните жители на континента произхождат от Япония.   

В продължение на години археолозите прогнозираха, че първите хора, живеещи в Северна Америка, произхождат директно от група, наречена Джомон, която е окупирала древна Япония преди около 15 000 години, по същото време, когато хората са пристигнали в Северна Америка преди около 15 000 години по моста на Беринговия проток - древна ивица земя, която преди е свързвала Русия със Северна Америка.

Това е било отдавна, преди морското равнище да се издигне над нея. Тази теория се основава на археологически прилики в каменни оръдия на труда, особено оръжия от желязо, намерени в индиански селища и Джомон.

Автори на ново проучване обаче казват, че този сценарий е малко вероятен, тъй като биологичните доказателства "просто не съвпадат" с археологическите находки, пише БГНЕС.

"Джомоните не са преки предшественици на коренните американци“, казва водещият изследовател Г. Ричард Скот, антрополог от университета в Невада, Рино, пред Live Science. Вместо това изследователите подозират, че коренните американци произхождат от различна група, живееща някъде в Източна Азия, въпреки че остава много неясно къде и кога са живели тези предци.

За да разгледат генетичните връзки между двете групи, изследователите правят детайлен анализ на древни зъби, открити в Америка. 

"Морфологията на короната на зъбите и корените е интензивно изследвана при близнаци и семейства и няма съмнение, че те са под силен генетичен контрол", каза Скот.

За разлика от други генетични черти, като кръвна група, които се контролират от един ген, денталната морфология е полигенна, което означава, че се влияе от комбинация от много различни гени, добави той. Резултатите към момента сочат, че древните американци всъщност произлизат от Азия.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички