Инди Зара: Когато пея, изгубвам контрол

Инди Зара:  Когато пея, изгубвам контрол  | StandartNews.com

Ще дойда в София с още шестима изключителни музиканти от Франция, Лондон и Мароко, казва мароканската изпълнителка.

Инди Зара притежава един от най-прочувствените и красиви гласове в съвременната музика. Родена е в Мароко, където расте под звуците на берберска музика. На 15 години заминава в Париж, където баща й започва работа. Напълно самоука и гениална, със страхотен инстинкт към музиката. Дебютният й албум "Handmade" я превърна в световна звезда през 2010-а. Инди идва в София отново - на 16 октомври ще пее в "София Лайв клуб". Наскоро тя издаде и последния си диск "Homeland". Зара говори за себе си и предстоящия й концерт специално за "Стандарт".

- Инди, как започна музикалната ви кариера?

- Първите ми стъпки в музиката бяха провокирани от майка ми и чичо ми, които са музиканти. Талантът съм наследила от мама, която има изключителен глас и е много добра певица. Когато се преместих в Париж, на 13-годишна възраст, започнах да работя по-усилено: исках да изградя собствен стил. Да открия звученето, което най-много ми харесва и отговаря на мен самата. Преминах през различни жанрове - хип-хоп, джаз и дори оперно пеене. Записах първия си албум на 28 години, който ми отне доста дълго време, защото отделих специално внимание на всяко едно парче. Исках да опиша последните 10 години от живота си чрез музиката и песните в него.

- Името на албума "Handmade" (ръчно направен) е доста интересно. Как го избрахте и какво означава то за вас?

- Първоначално се бях съсредоточила предимно върху текстовете, музиката и песните, не мислех за заглавие. Един ден, докато записвах последното парче от албума, спонтанно ми хрумна думата "Handmade" и дълго време се въртеше в главата ми. Плочата изразява мен, моите емоции и преживявания. "Handmadе" e историята на моя живот, включващ най-вече красивите спомени от моите любовни трепети и романси.

- Пеете основно на английски език, но също така на френски и берберски...

- Аз не се боря с вдъхновението си и пиша текстовете си спрямо езика, на който ми идва отвътре. Когато живеех в Франция, са ме питали защо не пея само на френски, а аз просто отговарям "Не знам, аз не мога да се боря с вътрешното си чувство".

- Често ви сравняват с Пати Смит и Били Холидей. Какво мислите за това?

- Впечатлена съм - Пати Смит е толкова голяма певица. Много харесвам нейното творчество и глас. Така че не ме притеснява, че ме сравняват с нея и казват, че гласът ми наподобява нейния - та тя е страхотна! Но определено намирам за странна тази работа с Били Холидей - нямаме нищо общо.


- Какво означава музиката за вас?

- За мен това е способността да се пренесa от едно място на друго и да загубя контрол.
Една песен може да промени моите разбирания и да ми помогне да разбера емоциите, които изпитвам. Аз чувствам всяка дума и ритъм в песните, които обичам да слушам, както и в моите собствени.

- Имате ли любим изпълнител или група?

- Разбира се - "Tinariwen"! Те са група, която започна да прави музика в Сахара и спечели редица награди, включително и "Грами". Те ме вдъхновяват всеки ден. Ще ви издам една моя тайна - мечтата ми е един ден да пеят у нас, в моята къща, само за мен.

- Какво е за вас Мароко сега?

- Обожавам да се връщам в Мароко - там всичко е толкова непринудено. Винаги след дълго турне се прибирам - помага ми да отворя съзнанието и душата си.

- Има ли някой специален мъж в живота ви?

- Не бих искала да коментирам. Има и много спекулации за моята сексуална ориентация, но честно да ви кажа, не мисля, че това е от значение. За мен в момента е най-важна моята музика, моите песни. Само чрез тях публиката може да разбере какво изживявам - аз разказвам личната си история само докато пея.

- Какво ви мотивира да продължавате да творите?

- Желанието да излея емоциите си и да ги пресъздам в музика. Сцената и моментите, в които виждам как публиката забравя за проблемите си, отдава се на чувството и изживява този екстаз с мен.

- Какво да очакваме от предстоящия ви концерт в София на 16 октомври?

- Винаги давам всичко от себе си на сцената и този път няма да е различно. Очаквам с нетърпение да се завърна в България! Надявам се да оставя силно усещане в хората и да ги накарам да се пренесат на едно различно място с вълнуваща атмосфера. Ще дойда в София с още шестима изключителни музиканти от Франция, Лондон и Мароко, с които работя отдавна - ще взривим сцената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай