Игра на криеница за половин милион (ОБЗОР)

Игра на криеница за половин милион (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бившият директор на ДАНС Петко Сертов изчезна около 9 ч на 5 декември 2014 г. със сив "Опел Астра". Същата вечер около 18,30 ч той бе засечен от камери на ГКПП-Промахон на път за Гърция. Съпругата му Емилия го обяви за общодържавно издирване.

Пред МВР бившият шеф на ДАНС обясни, че е катастрофирал в южната ни съседка

Съпругата на Петко Сертов изпревари службите, успя да открие мъжа си първа и да си го доведе вкъщи. Бившият шеф на ДАНС и Емилия Сертова се прибраха от Гърция по нощите днес. 35 дни родното МВР и Интерпол не успяха да открият Сертов. Последните данни за него бяха, че е напуснал България на 5 декември. Жена му подаде сигнал в полицията два дни след изчезването му, а след това започна да го издирва сама с помощта на брат му Тодор. Така изненадващо семейството се появи около 1,30 часа на ГКПП - Кулата с "Мерцедес", управляван от брата на Сертов. Самият той седял до него, а на задната седалка се возела Емилия, довериха източници на "Стандарт". Пред служителите на МВР Сертов обяснил "съвсем доброволно, че е претърпял лек пътен инцидент в Гърция, което наложило някакъв тип лечение", разкри вътрешният министър Веселин Вучков. Повече подробности обаче не се дават, тъй като г-жа Сертова излишно била забранила, обясниха ченгета. На границата е проведен разговор със Сертов и той потвърдил, че не е бил обект на посегателство, никой не го е заплашвал или умишлено принуждавал да напуска страната. От МВР признаха, че са спрели ефективно да издирват бившия шеф на ДАНС още от 23 декември, веднага след като се появили данни, че се е регистрирал в хотел "Сана" в Атина и е жив и здрав. Сертов се е прибрал в семейното жилище веднага след пристигането си в столицата. Апартаментът се намира до военното НДК. "Моят съпруг си е вкъщи. Снощи го прибрахме, в момента се грижим за неговото здравословно състояние. Това е единственото, което искам да кажа", бе краткият коментар на Емилия Сертова. Въпросът каква е била причината Сертов да изчезне предизвиква усмивки по лицата на висши полицаи. "Въобще не трябваше да го издирваме, но съпругата му подаде сигнала в МВР и ние нямахме друга възможност", коментира пред "Стандарт" Веселин Вучков. За прословутия "Опел Астра", с който ексдансаджията бе видян да напуска България, пък се предполага, че е в гръцки автосервиз. Колата обаче вече също е снета от издирване. Не издирваме автомобила, защото с него не е извършено престъпление", обясни Христо Терзийски, зам.-директор на СДВР.

Заради мистериозното изчезване на висша фигура от сектора за сигурност МВР дори вдигна хеликоптер във въздуха да го дири из сокаците на Стара планина. "Това стана, след като получихме информация от негов близък, че той обичал да ходи по планините и че би могъл да е претърпял произшествие", допълни Терзийски. Само използването на вертолета е струвало на МВР 40 000 лв. Неофициално се твърди, че са похарчени над 400 000 лв. около издирването на Сертов.
"Няма да искаме парите за издирването му, СДВР издирва по този начин над 4000 души, какво ще стане, ако искаме от всеки да възстанови средствата", коментира още Терзийски.

Версиите около изчезването на Сертов варираха от любовна история до това, че бившият директор на ДАНС е заминал в Гърция и е останал там като залог за плащане по голяма търговска сделка.

Криминалисти са склонни да приемат повече версията, че по-скоро Сертов просто е решил да избяга от дома си вследствие на натрупано напрежение в семейството. Според МВР, докато е пребивавал в Гърция, Сертов е поддържал контакт със сина си Детелин в Брюксел. Детелин, който е студент в белгийската столица, не е поствал нищо в профила си във Фейсбук от 6 декември, ден след изчезването на баща си, показа проверка на "Стандарт". След драмата единственото ясно е, че Сертов замина в Гърция по тъмно и се прибра по тъмна доба, коментират от МВР с уговорката, че не искат да навлизат в личните проблеми на бившия директор на ДАНС. Издирването му официално е прекратено от МВР. В системата на Интерпол снимката му и данните за него като издирван също са премахнати, показа проверка на "Стандарт".

Безотговорно поведение

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър от кабинета "Костов"

Според мен един бивш директор на контраразузнаването би трябвало да има малко повече отговорност и да съзнава при едно подобно поведение какви проблеми би могъл да създаде на държавата. За съжаление обаче тези неща са убегнали от вниманието на Сертов. Абсолютно никаква конспирация не мога да видя. При това развитие на нещата трудно можем да насочим вниманието си извън една обикновена безотговорност. Съветвам Сертов и съпругата му, която подаде сигнал за изчезването, да изяснят нещата при положение, че са вдигнали държавата на главите си.

Отиде с опел, върна се с мерцедес

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов се е прибрал у нас през ГКПП - Кулата с "Мерцедес", научи "Стандарт". Сивият "Опел", с който бе заснет да напуска страната на 5 декември, все още не е ясно къде е. Автомобилът обаче също е снет от издирване от МВР. Няма обаче информация с него да е претърпяно пътнотранспортно произшествие в Гърция. Сертов е влязъл в страната към 1.30 през границата, придружаван от съпругата си. Мерцедесът се оказа, че е собственост на брат му Тодор Сертов. Пред дома на Сертов  имаше паркиран джип "Мерцедес" с еднакви числа на номерата, а до него син "Опел". Няма данни обаче ексдансаджията да се е прибрал с някоя от двете коли. Петко и Емилия Сертови са се покрили в имота си и не отварят на никого. Телефоните им почти през целия ден останаха изключени. Предполага се, че двамата си почиват след нощното пътуване.

Нарочената за любовница се крила вкъщи

Теодора Кондова дала колата си на Петко, защото й била излишна

Нарочената за любовница на Петко Сертов Теодора Кондова, призна, че е била принудена да се крие в дома си заради клюките по неин адрес. Часове преди изненадващо Сертов и съпругата му да се появят в Българя, Кондова коментира пред бТВ, че Сертов е близък семеен приятел, а колата й е попаднала в него, тъй като преди месеци му я е дала да я използва, тъй като той останал без автомобил, а на нея този й бил излишен. "Те знаят каква е истината, но съм сигурна, че им е безкрайно неприятно да му се спряга името по този начин. В началото имаше седмица, в която не исках да излизам от вкъщи. След това събрах сили да отида на работа, независимо как ще ме погледнат колегите, защото не работя в малка фирма", разказа Кондова.

Чакат го на работа в ОЕТ

Чакаме Петко Сертов да се наспи и да дойде на работа. Това заявиха от компанията "Обединени енергийни търговци", една от трите фирми, където бившият шеф на ДАНС работи на консултантски договор.
След завръщането на Сертов в България се появиха слухове, че е приютен в къща на ул. "Боянска река" 12 в кв. Бояна. Оказа се това е имот на неговия работодател - Ангел Божилов от "Обединени енергийни търговци".
Според колегите му от фирмата Сертов би трябвало да отиде в МВР и да си прибере двата телефона, които в един момент бяха взети от полицията, за да може да установят последните му разговори.
"Очакваме го да се появи и в офиса на ОЕТ, защото договорните ни отношения продължават и той има ангажименти", заявиха от компанията. Петко Сертов получава по 5000 лв. на месец за съветите си по въпросите на сигурността във фирмата.
До 17 часа новини за него нямаха и в компанията "Обединени енергийни търговци", стана ясно привечер.

Съпругата му: Не е добре със здравето

Петко Сертов не е добре със здравето. Това става ясно от изявление на съпругата му Емилия Сертова пред медиите. "В неделя вечер го прибрахме, в момента се грижим за неговото здравословно състояние. Това е единственото, което искам да кажа. Ще положим усилия, той да бъде добре. Има малко здравословни проблеми, но ще се справим с тях, защото цялото семейство разчитаме на него и винаги сме разчитали на него", казва Сертова. Източници от МВР разкриха, че Сертов действително има здравословен проблем, след като е претърпял катастрофа в Гърция. Семейството обаче е забранило да се дава каквато и да било информация на журналисти за това къде е бил и какво е правил.

Търсят още 4000 души

4000 души се издирват от СДВР подобно на Петко Сертов. Той не се издирва заради извършено престъпление, а заради липсата му на постоянния адрес, уточниха от МВР. Поради това и гръцката полиция не си е давала особено зор да го търси. Петко Сертов се регистрира в хотел "Сана" в Атина на 21 декември за 3 дни, но когато на следващия ден полицаите отиват да го търсят, той вече е напуснал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай