Идва януари. Чака ли ни големият студ

Температурите през месеца ще са в нормата

Идва януари. Чака ли ни големият студ | StandartNews.com

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4° а в планинските райони – между минус 10° и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м, съобщават синоптиците от НИМХ.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието - около минус 5°, а най-високите – между 12° и 17°.

Януари ще започне със сравнително топло и ветровито време. Облачността ще е променлива, често значителна, на отделни места ще има и слаби превалявания от дъжд, в планините над 2000 м - от сняг. По-малка е вероятността за валежи към 3-4 януари. През втората половина от първото десетдневие ще преобладава облачно време. Повишена вероятност за валежи има около 6-7 януари, отначало от дъжд, който с краткотрайното застудяване в ниските планински райони и високите полета в Западна България ще премине в сняг. Към края на периода ще се затопли, допълва БГНЕС.

През първите дни от второто десетдневие температурите отново ще се понижат. Запазва се тенденцията за предимно облачно време с валежи от дъжд и сняг. По-голяма вероятност да са на повече места и по-значителни по количество има около средата на десетдневието. Относително по-малка е вероятността за валежи към 17-18 януари, когато и температурите за кратко ще се повишат.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за валежи има през периода 22-24 януари. През последните дни от месеца вероятността за валежи намалява, изгледите са за облачно и мъгливо време в равнинната част от страната и повече слънчеви часове в планините и планинските райони.

Характерните особености на месеца са, че е най-студеният и най-снежният от годината. През януари има най-голяма вероятност за нахлувания на ледено студен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи – типична зима. В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания и преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка.

Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината при нахлувания на арктичен въздух след стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3 ˚С, измерен в гр. Трън на 7 януари 1947 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай