И ний сме дали нещо на света

И ний сме дали нещо на света | StandartNews.com

Уважаеми читателю, ние българите сме хора на крайностите. Или пращим от самочувствие ала "булгар, булгар, или нихилизмът ни обсебва до такава степен, че да кажем: ако в България се роди гений, то ще е гений на завистта. Хубаво би било на отрицателите на всичко българско и родно да припомним някои факти от историята ни. И без да извисяваме глас да заявим гордо: ей, и ний сме дали нещо на света.

В тези редове не сме включили стотици други световни постижения на българи в спорта и изкуството. С нетърпение очакваме на адреса на редакцията вашите предложения за бъдещата ни малка патриотична енциклопедия.

1. Киселото мляко

Върху опаковката на всеки млечно-кисел продукт, произведен в Япония, се изписва името на откривателя на млечно-киселата бактерия :

Д-р Стамен Григоров, българин.

Д-р Григоров е роден в село Студен извор, Трънско, през 1878 г. През 1905 г. за пръв път описва млечно-киселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. По-късно микроорганизмът е наречен: lactobacillus bulgaricus, в чест на родината на неговия първооткривател.
Tраките са първите, които са хапвали кисело мляко.

Българското кисело мляко и надписа Lactobacillus bulgaricus са патентовани в България.

Българското кисело мляко се произвежда само от 2 съставки: мляко и закваска.

Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, соя, нишесте, консерванти за спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко.

2. Компютърът

Първата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера, е изобретена през 1939 от:

българина Джон Винсент Атанасов

През септември 1939 Джон Атанасов заедно с Клифърд Бери започва работа по проекта на компютъра на Атанасов – Бери (АВС) и през ноември 1939 двамата демонстрират прототипа.

Какво не знаем за Джон Атанасов?

Роден е на 4 октомври 1903 г. в град Хамилтън, щата Ню Йорк. Родители – Айва и Иван Атанасови. Носител е на един куп награди. Работел е във Флота на САЩ. Бил е директор на различни корпорации.

Нещо интересно: Астероид, близо до Марс, носи името на Джон Атанасов. Той е открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория Рожен.

3. Електронният часовник

Прототипът на електронния ръчен часовник или първия напълно нов начин да се показва времето от 500 години насам е създаден от:

Петър Петров, българин.

За Петър Петров казват, че е един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Така ли? Защо?
Какво не знаем за откривателя на Електронния часовник?

Петър Петров е роден в Берковица на 21 октомври 1919 г. През 1939 г. се записва в Чуждестранния легион. Пленен е от немците и пратен във военнопленнически лагер в Полша. През 1941 г. се връща в България и става царски офицер. През 1944 г. отива в Германия и учи инженерство, механика и корабостроене. Тогава построява и първото от своите 60 корабчета. През 1951 г се преселва в Канада, след това в САЩ.

Работи за американските BBC. През 1956 г. отива в Индокитай. Там е ангажиран в строежите на мостове и електрически централи. Проектира катамаран и се отправя към Мелбърн, Флорида. През 1959 г. започва да се занимава с космическа техника. От 1963 г. работи за НАСА по програмата „Аполо" и ракетата „Сатурн". През 1968 г. започва собствен бизнес. Компанията му Care Electrics или Кеър илектрикс разработва и първия безжичен сърдечен монитор, използван днес в болниците по цял свят. През 1969 г. създава прототипа на цифровия електронен ръчен часовник. Точно преди 40 години! Часовникът е пуснат на пазара през 1971 г. с марката Пулсар (Pulsar).
Нещо интересно:
Електронният ръчен часовник на Петър Петров се е продавал през 1969 г. за сумата от 2100 щатски долара.

4. Българският фолклор

През 1977 г. американските космически станции Вояджър 1 и Вояджър 2 политат към космоса в търсене на разумен живот. Основната цел на мисията е да изследват планетите Юпитер и Сатурн, и техните спътници и пръстени. Прикрепена към двата апарата Вояджър, към космоса полита и Златната плоча на Вояджър. Грамофонна плоча, която съдържа 115 снимки, поздравления на 55 езика, множество природни звуци от прибой, вятър, гръмотевици и животни.

В добавка – златният диск на борда съдържа и най-красивата музика на Земята. Към Космоса с него полита и песента на Валя Балканска "Излел е Делю хайдутин".

5. Най-далечната планета

Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е:

проф. Димитър Съселов, българин.

Той е родом от София. През 1980 г. негово изследване по астрономия е публикувано в международно научно издание. Така го забелязват от Световната астрономическа асоциация и го канят да специализира в Торонто, Канада. През 1998 г. вече е поканен за професор в Харвард.

Добива международна известност с откриването на други подобни на Земята планети извън Слънчевата система, обикалящи около звезди (екзопланети). Проф.Съселов и сътрудниците му разработват метода на транзитното търсене, чрез него те откриват през 2003 г. най-далечната засега планета OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец.
Понастоящем проф. Съселов е директор на Харвард – Смитсониън Център по астрофизика.

6. Ксероксът

Създаването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектретното състояние на веществата, направено през 1937 г. от:

Академик Георги Наджаков, българин.

Днес е невъзможно да си представя цивилизования свят без копирната техника. И отново всичко тръгва от един българин.
Няколко думи за акад. Георги Наджаков.

Академик Георги Наджаков е роден през 1897 г. в гр. Дупница. Завършва физика и математика през 1920 г. в Софийския университет. Специализира в Париж в лабораторията на Пол Ланжвен. И в Сорбоната при Мария Склодовска-Кюри. Бил е ректор на Софийския университет в периода 1947 – 1951. Носител е на златен медал на мира „Фредерик Жолио-Кюри".

7. Douglas DC-3

Главният конструктор на първия в света траспортен пътнически самолет Douglas DC-3 (Дъглас ДС-3) е:

Асен Йорданов, българин.

Легендата за майстор Манол, българския Дедал, който се опитва да полети със саморъчно направени крила, сигурно си я чувал, но знаеш ли за Асен Йорданов?

Световноизвестният летец и авиоконструктор е роден през 1896 г. в София. Като дете летенето го завладява. Сам си намира книги и започва да конструира първите си самолети. Не разбирай истински машини, а нещо подобно. През 1912 г., когато Асен Йорданов е на 16 години, извършва първия полет с планер в България – безмоторен самолет, който изработва сам.

8. Двигателите на модула Орел

Реактивните двигатели на лунния модул „Орел", които правят възможно кацането на Луната на Армстронг и Олдрин, са изобретени от:

д-р инж. Иван Ночев, българин.

Първи стъпки на Луната. На 16 юли 1969 от космодрума „Кенеди" на полуостров Кейп Канаверал във Флорида стартира американският космически кораб „Аполо 11″ с тримата астронавти Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин на борда. След 76-часов полет той навлиза в окололунна орбита. Тук Колинс остава на борда на кораба, а Армстронг и Олдрин преминават в лунния модул „Орел", който се отделя от основния блок и в 22 часа и 17 минути българско време двамата астронавти прилуняват благополучно модула в Морето на спокойствието. След няколкочасова почивка, на 21 юли (20 юли по американско време) Армстронг отваря люка и в 4.56 часа стъпва на лунната повърхност с думите:
„Това е една малка човешка стъпка, но огромна крачка на човечеството..."
Малко по-късно той е последван от Олдрин.

Изобретените от Иван Начев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула „Орел" с космонавтите на Луната, а след това успешното им завръщане и скачване с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб.

Малко информация за българина Иван Начев.
Иван Ночев е роден през 1916 г. в Карлово. От малък Ночев се увлича по техниката.

9. Статуята на Леонардо да Винчи

Статуята на Леонардо да Винчи, на входа на международното летище в Рим, е дело на :

скулптора Асен Пейков, българин.

Какво се знае за Асен Пейков?
Роден е в Севлиево през 1908 г. Завършва Художествената академия в София със златен медал.
Известните произведения на Асен Пейков:
– статуята на Леонардо да Винчи на летището на Рим;
– бронзовата Минерва в Университа в Бари;
– мраморната статуя на Сан Джовани в Рим;
– фигурата на Атлета в Чекиньола;
– бюстът на папа Пий XII за конгресния център „Мондо Милиоре";

10. 209 см

Един от най-старите рекорди в леката атлетика е в скока на височина (жени). Постижението от 209 см не е подобрено от 1987 г. насам. То принадлежи на:

Стефка Костадинова, българка.

Няколко думи за Стефка.
Стефка Костадинова е състезателка по лека атлетика. Родена е в Пловдив. Завършва спортното училище в Пловдив. Кариерата й започва с гимнастика и плуване, и чак после с лека атлетика. Днес е председател на БОК.

11. Космическа храна

Третата държава, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса след САЩ и Съветския съюз, е:

БЪЛГАРИЯ.

Българската космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация. Тук трябва да спомена името на акад. Цветан Цетков.
Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум.

12. Шестият сърдечен тон

Откриването на шестия сърдечен тон спомага за опознаването на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки. Негов откривател е:

проф. д-р Иван Митев, българин.

Шестият тон на сърцето е първото откритие в българската медицина. За него се знае малко, както и за проф. д-р Иван Митев.
През 1974 г. професорът усеща в сърцето на пациент странен тон, различен от познатите и описани досега. Проверява внимателно стотици пациенти – дали наистина долавя нещо различно. Използва наличната по това време техника и успява да регистрира тона. Това е единственият тон, който се улавя на необичайно място в сърцето – в систолата. Няма го при всички хора. Открива се при някои здрави хора, както и при различни заболявания.

13. Лекарство от кокиче

Чувал ли си за нивалина – лекарството, което се извлича от блатното кокиче? То помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система, и за лечение на деменции от Алцхаймеров тип. Лекарството 'Нивелин' е създадено през 1956 г. от:

проф. д-р Димитър Пасков, българин.

Главен помощник в откритието на фармаколога проф. д-р Димитър Пасков се явява едно момиче – то пиело водата от чашата с кокичета, които родителите му оставили в стаята.
Неведоми се пътищата Божи!

14. Опакованият Райхстаг

През 1995 г. опакованият Райхстаг привлече 5 милиона посетители в центъра на Берлин. Уникалният проект е дело на:

Христо Явашев, българин, и съпругата му Жан-Клод.

Историята:
Родом от Габрово, Христо Явашев произлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашев, открил руините на древния римски град Абритос. Братята му са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.


Учи в Художествената академия. През 1957 г. емигрира и е лишен от българско гражданство. Отива в Париж и там среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. И двамата са родени на една и съща дата – 13 юни 1935 г.
Уникалното:

15. Българските математици

Годината е 2003-та. 6 златни медала и 1-во място като отбор на Международната олимпиада по математика в Токио печелят:

Росен Кралев, Калоян Славов, Александър Лишков, Добромир Рахнев, Илия Цеков, Румен Зарев, българи.

Тези българчета изместват Китай от 1-вото място в отборната надпревара.
Историята продължава. Година 2005-та. 6 медала на Международната олимпиада по математика в Мексико печелят:

Росен Кралев, Александър Лишков, Цветелина Ценева, Иван Димитров, Веселин Димитров и Димитър Симеонов, българи.

16. Мартеничката

Една изцяло българска традиция. Традицията, която повелява на 1-ви март всяка година да се закичваме с Пижо и Пенда за здраве и против уроки. Както ние ги наричаме – Мартеници.

В класическия си вид Mартеницата e усукан бял и червен конец. Цветовете имат строго определен смисъл: червено – кръв и живот, а бяло – чистота и щастие.

Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че когато хан Аспарух победил византийските войници, той написал писмо и го вързал с бял конец за крака на една птица. Птицата била ранена от византийските войници, обаче успяла да пристигне в българския лагер. Но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта й.

17. Брауновият газ

Откривателят на т.нар. Браунов газ, който гори с над 6000 градуса по Целзий (най-високата тeмпeратура, която можe да сe наблюдава на Земята и на Слънцето) е:

профeсор Юл Браун, българин.

Историята започва така:
Юл Браун, с българското име Иван Вълков, е роден във Варна през 1922 г. Прави опит някъде около 1940 г. за бягство през Гърция, за което влиза в затвора. През 1950 г. се жени, а през 1952 г. бяга в Турция и бива арестуван, отново лежи в затвора. След 6 години австралийското посолство в Анкара му дава политичeско убeжищe. След затвора си сменя името. Взима малкото име на актьора Юл Бринър и фамилното име на майор Браун (негов освободител от затвора). Заминава за Сидни, където първо учи, а после и работи. През 1971 г. прави своето откритие – Брауновият газ.

18. Най-умната жена

Според Daily Telegraph най-умната жена в Света е: Даниела Симидчиева, българка.2500 души биват подложени от психолози на тестове по математика, информатика, английски и т.натам. Резултатът на Даниела от тестовете е = IQ над 200 точки при средно 100. Kоефициентът й на интелигентност е сравняван единствено с този на Мария Кюри, която два пъти е получавала Нобелова награда.

Даниела Симидчиева е на 46 години (към момента), майка е на 3 деца и е притежателка на 5 дипломи. Магистър по Икономика и Социология. Промишлен инженер. Английска филология допълнителна квалификация за учител.

19. Първото обработено злато в света

България е дала на света първото научно откритие - обработката на метал. Доказателство за това е Варненското злато - най-старите в света скъпоценни бижута. Те са на над 6000 години и показват, че още тогава хората в земите ни са развивали технологии за добив и обработка на метал.

20. Прабългарският календар

Старите българи създават една от най-точните системи за измерване продължителността на годината. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.

21. Кирилицата

Българската азбука, дело на светите братя Кирил и Методий, е широко разпространена както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските народи в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до края на 70-те години на ХIХ век се ползва и в Румъния.

22. Въздушната възглавница

Тя също е изобретена от Асен Йорданов - основателя на авиоинженерството в България. Негова рожба е и телефонният секретар. Името на Йорданов е вписано в "Книгата за почетни граждани на Ню Йорк".

23. Хапчето "антибебе"

Карл Джераси е евреин от български произход. Джераси става световноизвестен най-вече с приноса си за разработването на първото противозачатъчно хапче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай