Христо Русев снима за най-големите

Ройтерс, АП и "Нешънъл джиографик" пускат репортажите му

Христо Русев снима за най-големите | StandartNews.com

Свиленград. Едва е завършил гимназия, а снимките му вече красят "Нешънъл джиографик", Ройтерс и Асошиейтед прес. Младият и ужасно талантлив Христо Русев от Свиленград вече е превърнал любовта си към фотографията в професия. Репортерът от свиленградския вестник "Старият мост", който още няма 19 г., признава, че вижда живота по-хубав през обектива.

"С фотография се занимавам от 4 г. От 3 г. снимам за местния вестник "Старият мост", а от 1,5 г. и за агенция "Импакт прес груп", разказва за себе си Христо. И трите фотоапарата, с които е работил до момента, купува със собствени средства. През 2009 г. си взема първия - с парите, събрани от рождения си ден. За втория, полупрофесионален апарат, събира средства по време на традиционния свиленградски панаир през 2011 г., където заедно с баща си продава кебапчета и кюфтета. През лятото на 2012 г. след първия си голям успех във фотографията Христо се сдобива и с професионален апарат.

Първоначално, когато младият талант снима по-скоро за удоволствие, фотосите му са пейзажни. Но когато през зимата на 2012 г. наводнения заливат родния му град пасторалните картини са изместени от репортажни снимки. "Изпратих материали от бедствието до "Импакт прес груп", от където много се впечатлиха от уменията ми и проявиха желание да работим заедно за постоянно", разказва Ицо. След тези събития животът на тийнейджъра става доста натоварен. Налага му се да се справя с много ангажименти и успешно да съчетава работата на фоторепортер за две медии с ходенето на училище и зубренето на уроци.

"За рождения си ден на 15 ноември 2012 г. получих най-голямата изненада", казва Христо. Негова фотография на крепостта "Букелон" край свиленградското село Маточина е откупена от световноизвестното списание "Нешънъл джиографик". Снимката е част от репортаж за обезлюдяването на българските села. Не закъсняват и другите успехи за младия талант. От Ройтерс проявяват интерес към фотосите, които той е правил по време на наводненията в Свиленград.
Най-прясното постижение на фоторепортера е от 16 август т.г., когато Асошиейтед прес публикува фотосите му на сирийски бежанци.

Зад гърба си Христо Русев вече има няколко самостоятелни изложби, първа награда от международен фотоконкурс в Занка, Унгария, и награда от СБЖ в категория "Отразяване на обществено значимо събитие" от наводненията в хасковска област от февруари 2012 г. Друго постижение, с което той много се гордее, е личното му избиране от Йордан Йовчев да заснема бенефиса на големия български гимнастик в зала "Арена Армеец" през февруари тази година.

Освен с фотография Христо се справя много добре и с творческото писане. Благодарение на отличната си диплома и есето си на тема "Аз ще уча и ще живея в България" свиленградският талант печели една от двадесетте стипендии, които отпуска Варненският свободен университет "Черноризец Храбър". От 1 октомври Ицо ще изучава там международни отношения и право. "Иска ми се да остана в България. Повече млади хора трябва да го правят. Вместо да се оплакваме колко е зле държавата и да бягаме, трябва да останем и да направим каквото можем, за да подобрим положението", казва Христо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай