Хората питат: Ще доплащаме ли за ремонтите?

Хората питат: Ще доплащаме ли за ремонтите? | StandartNews.com

Данъкът на обновените сгради се вдига с до 4 лв., съседите решават сами за режийните

Националната кампания за саниране на панелните блокове набира скорост, но много хора все още имат притеснения. Форумите в интернет са пълни с въпроси. "Стандарт" обобщи най-често задаваните и им отговори съобразно публикуваните от Министерството на регионалното развитие брошури и проведените срещи в страната.

1. Има ли опасност строителите да откраднат вещи по време на санирането, или да повредят мебелите?
- В договорите на изпълнителите ще има изрично условие след ремонта апартаментът да бъде оставен в същия вид, в който е заварен от строителите.

2. Възможно ли е да се наложи доплащане, за да могат строителите да подберат по-качествени материали? Ще бъдат ли подменени дограми, които са на 4-5 г.? Ще се боядисат ли общите части и външната страна на блока?
- Според условията на санирането първо се прави конструктивно обследване на сградата, което да покаже дали има проблеми при здравината. Както и дали трябва да се подменят дограми и топлоизолации, ако вече ги има, така че след ремонтът блокът да е енергоефективен.

3. Може ли да отпадне условието всеки блок да се изпълнява от различна фирма, тъй като в малките градове няма достатъчно такива компании?
- Целта на мярката е да се стимулира малкият и среден бизнес, а не едни и същи фирми да печелят поръчките.

4. Стана ясно, че данък сгради на санираните сгради ще се вдигне с 3-4 лева. Ще се наложи ли след ремонтите да се увеличи и сумата, която съседите всеки месец събират за поддръжка на входа?
- Дали това ще стане, зависи единствено от етажната собственост и собствениците в сградата, а не от общината или държавата. Ясно е, че след ремонтите ще се намалят сметките за отопление. Това вече е факт при всички санирани сгради по програмата ПРООН и с европейски средства.

Ще дадем шанс на повече фирми да се включат

Който не обнови жилището си сега, след 10-15 г. ще трябва да го направи за своя сметка, казва Живко Тодоров, кмет на Стара Загора

- Вие подписахте първите три договора за включване в програмата на панелни жилища в Стара Загора със сдруженията на собствениците в края на февруари. Каква е картината близо месец след това?
- До края на седмицата /б.а. миналата/ ще сключим още десетина договора. Има още 64 заявления за регистрация на сдружения на собственици, а от тях 35 вече са регистрирани и започват следващите стъпки по процедурата. Интересът към програмата не само не отслабва, но се засилва.

- На какво го отдавате?

- Очевидно хората оценяват големия социален ефект на тази национална програма. Но бих добавил и много добрата информационна кампания, която направихме преди старта. На срещата с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова дойдоха над 800 души, за да чуят от първа ръка за възможностите и детайлите на програмата за повишаване на енергийната ефективност. Наложи се спешно да потърсим още две зали, за да съберем най-много желаещи. Много добре работи и специалният екип от 15-ина души, който създадохме за консултации в помощ на сдруженията и на хората.

- Колко са общо панелните сгради в общината, които могат да бъдат включени в програмата, и каква е амбицията на общинското ръководство?

- Над 370 са старите сгради, който отговорят на изискванията за включване в програмата в общината. Амбицията ни е да санираме колкото се може повече сгради, защото ефектът е многопосочен. Освен за самите собственици, които ще подобрят безплатно своите жилища и ще намалят разходите за отопление, програмата ще даде тласък и на общинската икономика - десетки експертни и строителни фирми ще получат работа.

- Законът за обществените поръчки не позволява преференции за местните фирми.

- Да, така е, но за да има равнопоставеност между малки и големи фирми, ние решихме за всеки обект, жилищна или друга сграда, да има отделен търг. Така ще дадем шанс и на много по-малки и средни фирми от общината да се включат в надпреварата за изпълнители.

- Кои са първите "подводни камъни", за които ви сигнализират експертите?

- Те ще се появят вероятно при оценката и обследване на сградите, които още не са започнали. Но по предварителна информация, проблеми могат да се появят там, където някои собственици са направили самоволно конструктивни изменения, като премахване на носещи стени, панели и т.н. Ако при обследването на сградата проектантите предпишат възстановяване на тези конструктивни нарушения, това трябва да стане за сметка на този, който го е извършил преди това.

- Как пресичате слуховете и откритата антипропаганда срещу програмата за саниране?

- Най-сигурният отпор е разумът на хората. Ние не можем да накарам насила никой да санира жилището, само подкрепяме инициативата на хората. Но мисля, че собствениците сами разбират големия социален смисъл на програмата. Ако сега не санират своите панелни апартаменти безплатно, след 10-15 години, когото изтича експлоатационният срок на голяма част от панелките, ще трябва да го направят със собствени средства, за да удължат живота им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай