Гръцките фермери пак блокираха Кулата

Гръцките фермери пак блокираха Кулата | StandartNews.com

Протестиращите гърци край границата на Кулата доказаха, че са непредвидими и при тях всичко е предпоследно. Фермерите за пореден път блокираха граничната бразда в 14,00 часа в петък. Те обърнаха две ремаркета напряко на шосето и сряха движението на тежкотоварните камиони край граничен пункт Промахон.

„Не съм изненадан от действията им, за съжаление. Досега те показдаха, е правят касквото си искат, а гръцките власти не предприемат необходимите мерки, за да ги накарат да освободят границата и да осигурят свободно преминаване на хора и стоки в рамките на Европейския съюз", коментира ситуацията областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. След 40 дни протести и блокада на границата на ГКПП – Кулата – Промахон част от гръцките фермери се "умориха" да пият узо и да хапват кюфтета до барбекюто край граничната бразда.

Близо 30 стопани в петък преди обяд се качиха на тракторите си и поеха към родния си край в района на град Серес. Това предизвика надежда у родните и европейските превозвачи, че най-сетне блокадата ще се вдигне изцяло. Но това не се случи. Стотици машини все още са край границата. Стопаните им не са заявили официално докога ще има „тапа" на граничния пункт за тирове. Засега леки коли, микробуси и автобуси преминават свободно. В момента сред фермерите има различни настроения, едни са за продължаване на протестите, а другите желаят да свалят барикадите по границата с България. "Вярвахме, че наближава времето да започнат за засяват нивите си и сигурно затова някои напуснаха границата. Но гърците продължават да се подиграват с нас, със страната ни и с целия Европейски съюз. Възможно е на наши колеги да не им издържат нервите от поредната гавра и да потърсят физическа саморазправа с гръцките фермери", предупредиха наши шофьори. Само за 2 часа след блокадата се натрупа колона от камиони, която е над километър.

На ГКПП – Илинден – Ексохи няма блокада, поне засега. „Увериха ни, че до 22,00 часа няма да блокират границата, но не им вярваме, всеки момент може да спрат не само тировете, но и леките коли и автобусите", споделиха родни превозвачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай