Гръмна нов Бръмбаргейт

Замесените отричат, подозират флашка с монтаж

Гръмна нов Бръмбаргейт | StandartNews.com

София. Нов Бръмбаргейт разтресе държавата. Слух за записани разговори между Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков накара политиците да се хванат за гушите. За часове плъзнаха десетки сценарии по жълтите павета. Всички с уговорката, "ако има такива СРС-та".

Горещата новина тръгна от седмичника "Галерия". Същият, който точно преди две години извади записаните разговори по аферата "Ало, Ваньо". Проектът АБВ е бил размразен след поредица от срещи между Първанов, Борисов и Петков. Разговорите са станали в Банкя, а експремиерът е поел ангажимент за финансирането на кампанията по евроизборите на алтернативната лява листа на АБВ, пише "Галерия". Като спонсор се споменава и бизнесменът Николай Гигов. Според заверата БСП трябвало да бъде превзета отвътре и Първанов да оглави Столетницата, след което да направи обединение с ГЕРБ за правителство на националното спасение.

Един след друг вчера замесените във вестникарската версия опровергаха гневно слуха.

Първанов го сравни с изфабрикуваната партийна книжка на Софиянски и се закани да съди "Галерия". Борисов отрече да се е виждал с експрезидента, откакто той напусна "Дондуков" 2, и поиска главният прокурор да разследва кой и как прави незаконни подслушвания. Според лидера на ГЕРБ той е жертва на български "Уотъргейт" и заподозря монтаж с негови изказвания.

Румен Петков пък заяви, че още преди седмица е провел среща с вътрешния министър Цветлин Йовчев и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, на която е обяснил, че има съмнение, че е следен и подслушван, заедно с Първанов. Според Петков, Йовчев и Писанчев категорично са заявили, че такава дейност не е извършвана от държавни структури. Петков отправи предупреждение към бивши ченгета, като им напомни, че ако нарушават закона, подлежат на наказателна отговорност.

Очаквано скандалът стана тема номер 1 на кулоарните коментари в парламента. А хроникьори по жълтите павета светкавично върнаха лентата назад и фиксираха удивително съвпадение с датата на новия Бръмбаргейт. На 14 януари 2011 година държавата се разтресе от записани телефонни разговори между тогавашния премиер Бойко Борисов, началника на агенция "Митници" по това време Ваньо Танов и бившия му заместник Антоний Странджев. В СРС-тата се чу името и на Георги Първанов. Тогава главната редакторка на "Галерия" Кристина Патрашкова раздаде три записа за политически чадър над пивоварната "Леденика" и собственика й Михаил Михов, известен с прякора си Мишо Бирата.

Месеци по-късно Михов почина внезапно от масиран инфаркт. А още в окото на скандала Борисов заяви, че Първанов му се обадил, защото "митниците натискат по неправомерен начин" Михов. Междувременно депутати от всички парламентарни групи се впуснаха в размисли за скандала. "Ако има такива записи, то те са дело на Цветан Цветанов, който ги пуска на порции като застраховка срещу изхвърлянето си от ГЕРБ", беше най-екстравагантната версия на съпартийци на Борисов. Червените пък са склонни да винят за евентуалния теч на записи Румен Петков. Като мотив отново изтъкват застраховка срещу елиминация на Петков от бъдещия политически проект на Първанов.

Има такива записи и ще ги пусна в ефир

Кристина Патрашкова,
главен редактор на в. "Галерия"

Имало е разговори и срещи между Бойко Борисов и Георги Първанов, повечето обаче са между лидера на ГЕРБ и Румен Петков. Това са разговори, в които се анализира политическата ситуация, отношението между различни политически играчи, правят се определени квалификации на някои от основните политически играчи и се уточняват бъдещи общи действия. Коментира се и че ще се осигури финансова подкрепа за проект на Георги Първанов. От записите става ясно, че категорично има добри отношения и договорки за подкрепа между г-н Борисов и г-н Първанов. Не казвам, че записите няма да видят бял свят, но този мач вече сме го играли и знам какво става. Тогава изобщо не се говори по същество и не се коментира съдържанието на разговора, а всички започват да ти задават въпроса защо вадиш записите точно сега и кой ти ги е дал. Започват да те обвиняват, че си манипулатор и обслужваш мафията. Ще дам записите на прокуратурата, но преди това те ще прозвучат в ефир.

Йовчев: МВР няма пръст

По време на сегашното правителство не е събирана, не се събира и няма да се събира информация за политици, партии, политически процеси, заяви МВР шефът Цветлин Йовчев. Той допълни, че и в ДАНС не са изготвяни искания за СРС спрямо бившия президент Георги Първанов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия вътрешен министър Румен Петков. "Ако има данни, които да навеждат, че лице или частна структура е извършвала такива действия, би следвало да бъдат подадени на компетентните органи, за да се извърши разследване. Държавата няма и няма и да има пръст в такива процеси", каза Йовчев. Той припомни случая с бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и бившия прокурор Николай Кокинов. "Нещата там също останаха неизяснени. Този, който го е правил преди, вероятно ще го прави и сега. Но при всички случаи тези хора не са вече нито в МВР, нито в ДАНС, нито в ДАТО", коментира Йовчев.

МНЕНИЯ

Говоря с Радан, после го атакуват

Бойко Борисов

Ще внеса сигнал до главния прокурор. Г-жа Патрашкова в ефир на няколко пъти казва, че има флашки, записи. Не мога да разбера как месеци наред се говори, че нашето правителство подслушвало. За нито един никъде не излезе запис, освен от моя дом. Затова отивам при прокурора и се надявам този път извършителят да бъде задържан, наказанието е 10 години затвор. Уж Цветанов има дела за подслушване, а ние нямаме една флашка да покажем. Има една цикличност - когато говоря с Радан Кънев, след ден и половина яростно атакуват Реформаторския блок. ДПС и Моника седят зад компроматите.

Ще ги съдя

Георги Първанов

Ще сезирам главния прокурор Сотир Цацаров и ще потърся правата си в българския съд относно тиражираните клевети по мой адрес. Последните ми срещи с Борисов са от времето, когато последният е бил премиер и те са били от служебен характер. Такава среща не е имало, така че аз ще съдя редакцията на този вестник и всеки, който твърди подобно нещо.

На Борисов лъжите са като "Добър ден"

Сергей Станишев, БСП

Чух изявлението на г-н Борисов, смях се от сърце. Аз познавам Моника много добре, мисля, че знам всичко за нея, много неща съм чувал - врели некипели, какви ли не, но за първи път чувам, че тя едва ли не е главен прокурор на републиката, която да определя кой да бъде слушан със СРС. Това е пълен абсурд. Искам да припомня, че има факти, за които очаквам съдът да даде ясни отговори.

Оплете се като пате в калчища

Лютви Местан, ДПС

Не мога да определя като сериозно твърдението, че аз бих могъл да разполагам с какъвто и ресурс да подслушвам когото и да е. Това е нелепо. Няма как разговорът за Мишо Бирата да е бил единственият разговор от подобно естество на този човек. Няма как, защото този разговор представя неговия манталитет, неговата политическа и управленска философия. Бойко Борисов се оплита като политическо пате в калчища.

Ние сме друга бира

Радан Кънев, ДСБ

Отговорността за подкрепата за Георги Първанов и за миналите, настоящи и бъдещи деяния на неговите обръчи и близки бизнесмени е на Лютви Местан. Негова е и отговорността за избора и деянията на Христо Бисеров, и за изчезването му от полезрението на прокуратурата. Реформаторският блок (РБ) единствен няма връзка нито с Първанов, нито с Пеевски, нито със случая "Мишо Бирата". РБ не участва в мафиотските схеми и ченгесарски игри, РБ е друга бира.

Позната манипулация

Румен Петков

Твърденията, че с президента Георги Първанов сме се срещали с Бойко Борисов, за да обсъждаме дейността на АБВ, са грозна манипулация. За да тръгне някой да прави подобна кампания, значи би трябвало да е доста притеснен и уплашен.

Бойко: Коалиция с АБВ? Никога

Говорили сме за "Белене", заяви Петков

Никога няма да има коалиция ГЕРБ-АБВ, отсече лидерът на опозицията Бойко Борисов. "С АБВ, без АБВ, с Първанов, без Първанов, 10 пъти побеждаваме БСП", каза Генерала. И добави: "Коалиция няма да правим - това съм длъжен да кажа на моите избиратели".

"Знам, че зададат ли се избори, почват флашки и черен пиар, а като разговарям с някой политически лидер, след ден и половина излиза в някой жълт вестник какво сме говорили и започват да бият по този лидер", каза още Борисов. По-късно бившият МВР шеф Румен Петков посочи, че преди около три месеца е провел разговор с Борисов. По думите му основната тема била рестартирането на проекта за АЕЦ "Белене". Петков обясни, че е представил на Борисов информация за чуждестранен инвеститор, който е готов да поеме ангажимент за изграждането на централата. Тогава лидерът на ГЕРБ заявил, че може да осигури парламентарна подкрепа за подновяване на проекта при условие, че държавата няма да се ангажира с разходите по изграждането й и задължителното изкупуване на определена квота електроенергия. Петков специално отбеляза, че ден след срещата с Борисов за разговора е бил информиран и премиерът Орешарски, както и впоследствие ръководството на БСП.

По-рано вчера експрезидентът Георги Първанов заяви, че проектът АБВ има подкрепата на депутати и министри от БСП. Той обаче нямало да ги "изтегля", защото държал на стабилността на кабинета. От думите му стана ясно, че подкрепя правителството на Пламен Орешарски. "Когато имам бележки към кабинета или към отделни министри, аз ги изразявам в конкретен смисъл, но нямам категорично отрицание към дейността на правителството", каза Първанов.

Бареков: Срещите били в ловни резиденции

Срещите между Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков са ставали в ловни резиденции. Това заяви в Шумен по време на откриване на партиен офис лидерът на България без цензура Николай Бареков. Той получил информацията чрез канали в НСО. Според Бареков именно защото тримата се виждали в ловни стопанства, отричат за среща в Банкя. По думите му има голяма вероятност Първанов да е пращал и "дясната си ръка Румен Петков да говори с Борисов". Срещите с Петков са били десетки. На тях са обсъждали идеята да се превземе лявото чрез Първанов, договаряли са сметки, медии, съобщи още Бареков. "Нека прокуратурата да извика НСО и да разберем. Да започне да привиква хората от охраната на Борисов, които да кажат имал ли е той срещи в Банкя с Бисер Миланов - Петното и Румен Петков", настоя лидерът на "България без цензура".

Той призовавам Борисов да седне на детектора на лъжата за среща с Петното преди Коледа. Бареков поиска от прокуратурата да извика всички охранители от НСО и те да дадат показания състояла ли си е такава среща. "Единственият, който има навика да записва в дома си, е Борисов. Той днес буквално сезира прокуратурата срещу себе си", заяви Бареков. По-рано лидерът на "България без цензура" поиска ново разследване на смъртта на бизнесмена Михаил Михов, известен като Мишо Бирата и ексхумация на тялото.

Станишев в съда на 18 март

Делото срещу Сергей Станишев е насрочено за 18 март, съобщиха от съда. Той е обвинен, че от 4 ноември 2005 г. - 27 юли 2009 г. е загубил седем документа с класифицирана информация - три доклада от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. По закон, ако бъде установена вина, той може само да бъде глобен. Софийската градска прокуратура предложи административно наказание за Станишев заради изгубените секретни документи.

Съседка следяла Вежди, той гласува за Калфин

Съседка следяла с бинокъл бившия министър на културата Вежди Рашидов. Това заяви той пред bTV. "Една съседка стои на балкона с бинокъл и фотоапарат, а какво снима, така и не е ясно", каза Рашидов. "Много е важно да гласуваме за хора, които са умни и способни, затова ще гласувам за Ивайло Калфин на евроизборите", призна депутатът от ГЕРБ. "Ще гласувам за всеки умен и полезен за България", заключи Рашидов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай