Горят с хилядарки от провалени екскурзии

Клиенти чакат с месеци пари от туроператор, той им предлага други дестинации

Горят с хилядарки от провалени екскурзии | StandartNews.com

София. Вместо екзотични екскурзии до остров Мавриций вече 4 месеца клиенти на туроператора "Спация тур" очакват да получат обратно парите си за неосъществената ваканция. В началото на май трябваше да отпътуваме за ваканцията, за която платихме 7250 лв. за трима души, разказва клиентка на компанията, която вече 4 месеца се опитва да си върне вложеното в неосъществената мечта да посети приказното кътче.

"Трябваше да летим през Истанбул с чартър. 7 дни преди датата на пътуването от компанията съобщават, че екскурзията няма да се осъществи. Като причина посочват записаните "едва" стотина души за скъпия воаяж, докато капацитетът на самолета бил 240. Предложиха ни да заменим пътуването с друго до Малдивите, Сейшелските острови и други алтернативи или да изчакаме една година, за да пътуваме до Мавриций през 2014 г.", обясни потърпевшата. Тя и семейството й обаче преценили, че не искат да пътуват за друга страна и искат да получат парите си обратно.

Собственикът Венцислав Николов помолил за седмица отсрочка, като в електронно писмо потвърдил, че дължи исканата сума. Оттогава няколко пъти са успявали да се свържат с него, като всеки път Николов обяснявал, че чака да получи банков заем, за да се разплати или искал още време. Част от клиентите на компанията вече са завели съдебни искове. Създали са и специален форум в интернет, посветен на "Спация тур". В него има оплаквания от туроператора за непроведени според заявеното програми, както и за дължими пари за други неосъществени пътувания - до САЩ, Мексико и Гватемала. Според твърденията във форума заради съдебни искове на клиенти банковите сметки на туроператора били блокирани и парите на новите клиенти се взимали в брой или по други сметки.

Туроператорът има застраховка "професионална отговорност". Тя обаче не може да се активира, тъй като туроператорът не е обявил фалит. Клиентите могат да пратят сигнал с приложени документи до една от двете браншови асоциации на туроператорите. Ако секторните организации сметнат, че има нарушения, могат да искат от държавата отнемане на лиценза на неизрядната фирма. Венцислав Николов не бе намерен за коментар, тъй като мобилният телефон, на който е откриван преди от клиенти, вече е изключен. Публикуваният номер на сайта на фирмата не отговаряше през целия вчерашен работен ден.

Предлагат банкови гаранции за пътуващите

Създаването на гаранционен фонд е единственият вариант да се гарантира на пътуващите, че ще бъдат върнати безпрепятствено у дома и ще получат парите си обратно при несъстоятелност на туроператор. За да не се затруднява финансово браншът, фондът може да заработи не с отделяне на средства от всяка агенция, а чрез банкови гаранции, които да гарантират ваканциите на туристите. Това обясни експертът в сектора Румен Драганов пред БНР. Според него фондът, за чието създаване се заговори отново след фалита на туроператора "Валери 90", може да работи без агенциите да внасят пари в брой. Достатъчно е туроператорите, които организират екскурзии в чужбина и наемат чартъри, да декларират оборота си за предстоящ период. Това са 50-60 от всичките регистрирани близо 2500 фирми, пресметна Драганов. Фондът пък може да изисква от банката, с която те оперират, да представи банкова гаранция за определена сума. Така парите ще си остават по сметките на туроператорите и ще се олихвяват, обясни той и подчерта, че за туроператорите ще е по-изгодно такъв фонд да замени сега съществуващата застраховка "професионална отговорност". Според други експерти от бранша обаче, ако фондът работи с банкови гаранции, а не със събрани суми, той няма да може да се активира достатъчно бързо и клиентите отново ще са принудени да чакат по летищата и пред хотели, преди да се приберат у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай