Гласуваме в 7200 секции на балотажа

Гласуваме в 7200 секции на балотажа | StandartNews.com

Създадохме организация, за да не се повтори драмата в "Арена Армеец", обяви ЦИК

3000 предават протоколите в зала 1 на НДК, няма да държат хората под ключ

Избирателните секции за втория тур на местния вот са 7200, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов вчера. Той обясни, че първоначално са били предвидени по-малко, но на балотажа се откриват различен брой подвижни секции, в зависимост от необходимостта. Като пример за места, в които те се определят в последния момент, Томов посочи болниците.

"На първия тур секциите бяха близо 12 000", припомни говорителят на ЦИК. Той беше категоричен, че е създадена организация за изборния ден, за да не се повтори драмата в "Арена "Армеец". В петък е имало работна среща между ОИК-София, представители на ЦИК и Информационно обслужване. На нея са обсъдени организационните детайли около работата на трите институции най-вече тази на ОИК-София, която обективно е с най-тежка ситуация за приемането на секционните протоколи. "Този път ще се приемат в зала 1 на НДК. Искрено се надявам, че няма да бъде допуснато такова забавяне като при първия тур, а работата на Софийската избирателна комисия ще приключи не по-късно от другите комисии в страната", заяви Цветозар Томов пред "Фокус". Той обясни, че ЦИК не може пряко да се намесва в начина, по който се организира работата в общинските избирателни комисии. "Това, което мога да кажа, е, че в зала 1 на НДК ще бъдат създадени условия, за да могат членовете на СИК да не се чувстват затворени и да бъдат осигурени всички битови условия, за да изчакат подаването на документите", подчерта говорителят на ЦИК. Колегата му Александър Андреев също потвърди, че комфортът на близо 3000 представители, които ще предават протоколите, ще бъде по-добър.

"Няма да бъдат заключвани. Такова разпореждане няма и как да бъде зададено и не е давано", каза той. "За успокоение от огледа, който беше извършен, в зала 1 е осигурено място както за изчакване на реда от секционните избирателни комисии, така и са създадени условия на терасите и други места, членовете от секционните избирателни комисии, които предават протоколите, да могат свободно да се движат. Осигурени са напитки, минерална вода, закуски, за да могат да се чувстват нормално до момента, в който приключи процесът с предаване на протоколите", успокои Андреев.

Разбиха схема за купуване на гласове

Полицията в Червен бряг е разбила схема за купуване на гласове ден преди балотажите в града, съобщи ПИК вчера. Имало е и задържани лица, които се разпитвали от органите на реда. Организацията за схемата е била много сериозна, твърдят разследващи.

Партии оттеглят хората си в СИК

В деня за размисъл преди втория тур на местните избори част от политическите сили оттеглят представителите си в секционните избирателни комисии (СИК), което може да затрудни началото на изборния ден. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев пред БНР. В ЦИК е получен сигнал, че има членове на СИК, назначени от първия тур на изборите, които не са се явили вчера и са се отказали от подготовката на изборните помещения и приемането на книжата от общинските избирателни комисии. "Ще трябва да бъдат заменени и попълнени съставите на секционните избирателни комисии. В тази връзка призоваваме политическите сили да се свържат със своите членове, които са излъчени в секционните избирателни комисии, и да ги призоват да се явят, да получат книжата, защото това е де факто основното място, където избирателите ще дадат своя глас", каза Андреев.

Втори рунд в 10 кметства на Кърджали

В Кърджалийско ще има балотаж в 10 от общо 370 кметства. В община Крумовград това са селата Аврен, Малък Девисил и Черничево. В Ардинско ще има балотаж в Жълтуша и Теменуга. Един балотаж се очертава в общините Момчилград в с. Татул и два в община Кирково в селата Самокитка и Чакаларово. В най-голямата община Кърджали жителите ще гласуват на втори тур в селата Чифлик и Бели пласт. В останалите 360 кметства в областта кметовете са избрани на първи тур, като един от тях е независим.

Хакери удрят сайтове срещу $10 000

Хакерската атака срещу сайтовете на държавните институции в деня на изборите и референдума е насочена срещу електронното гласуване. Това е мнението на зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов. "Това беше първата мисъл, която дойде в моята глава от момента, в който ми се обадиха, че имаме проблем. Проблемът е имиджов, а не директен срещу изборите. Системата, която обработва резултатите от изборите, е физически отделена от света. Там няма начин за пробив", каза Борисов пред Нова тв. "Поръчителите искаха да покажат, че електронното гласуване не е толкова сигурно. Но аз искам да напомня, че електронното гласуване е допълнителна възможност, а не последна алтернатива. Какво ще стане при някаква атака? Ами остава си възможността в самия ден на гласуване хората да отидат и да си пуснат бюлетините", коментира още той. Борисов обясни, че хакването на сайтовете струва 10-12 хиляди долара. "Смешни пари. Всеки, който може да си позволи тези пари и има интерес, може да е поръчител", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай