ГДБОП свали вечния кмет на Ботевград (ОБЗОР)

ГДБОП свали вечния кмет на Ботевград (ОБЗОР) | StandartNews.com

Новият управник Иван Гавалюгов не е антимафиот, а бивш баскетболист

ГДБОП взе властта в Ботевград. Спокойно, не става дума за акция на антимафиотите! Зад абревиатурата, която се свързва с най-силовата служба на МВР - Главна дирекция за борба с организираната престъпност, всъщност се крие местна формация под името Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет. Представителят му Иван Гавалюгов измести след балотаж управлявалия в продължение на 12 години Георги Георгиев.

Гавалюгов спечели втория тур с 61,3% срещу Георгиев, който получи 38,6%. Той бе издигнат от "Обединени за бъдещето на ботевградска община" (ОББО). Георгиев бе кмет от ГЕРБ, но след като името му бе замесено в редица скандали и срещу него започна разследване за длъжностни престъпления, бе изключен от партията. Може би затова вчера поддръжниците на новия кмет се поздравяваха, че са освободили Ботевград от корупцията. Опонентите им пък ги обвиниха, че са спечелили благодарение на ромските секции. В крайна сметка Георгиев се разсърди на избирателите за загубата си. "В моята работа не виждам грешка, нито в тази на екипа ми, нито в кампанията", обясни той пред bTV.

Точно 40 дни, след като бе регистрирано като движение за участие в местните избори, ГДБОП спечели местните избори. Представителите му са безпартийни. Те се определят като хора с активна гражданска позиция и кауза за общия просперитет на общината и обществеността. Основният проблем, срещу който се изправя ГДБОП, е липсата на чуваемост и незачитане на чуждото мнение.

Новият кмет започва с пълна ревизия на трите мандата на предшественика му. Гавалюгов обаче е категоричен, че хората в администрацията трябва да са спокойни за работата си. Досега той бе общински съветник в Ботевград, избран от листата на партия "Общество за нова България", основана през 2007 г. от Калоян Методиев, бивш лидер на младежкия СДС. В момента е и управител на фирмата "Атлантис НЕТ" ООД, доставчик на интернет.

В местния парламент Гавалюгов е сред основните опозиционери на кмета Георгиев. Даже по време на една от сесиите е изгонен, защото нарекъл кмета "Тоя".

Сред намеренията на кандидата за кмет са изграждане на пешеходна пътека и велоалея между Ботевград и Врачеш и между Ботевград и Трудовец, "съживяване" на младежкия дом, стимулиране на масовия спорт чрез изграждане на открити спортни площадки във всяко населено място, за които да не се заплащат такси.

Според Гавалюгов проектът за реконструкция на градския парк трябва да бъде подложен отново на обществено обсъждане, тъй като е неприемлив за повечето ботевградчани.

Гавалюгов е бивш президент и дългогодишен състезател на баскетболния клуб "Балкан" - Ботевград, шампион и вицешампион с юноши старша възраст.

Съпругата му Стефка Слaвова е дъщеря на една от легендите в родния баскетбол - Венци Славов. Спортният ген е бил щедър към сина им Александър, който хванал баскетболната топка още при прохождането си. Едва деветгодишен, вече събира суперлативи като състезател в ботевградския тим "Балкан". Преди две години малчуганът участва на международен камп в Сърбия, където впечатлява всички с таланта си. Сашо е единственият българин в кампа и най-малкият участник. Печели няколко златни медала и се превръща в едно от лицата на кампа. Усмивката му грее на първа страница в официалния им уебсайт. Затова нищо чудно, че мечтата на кметския син е един ден да играе отвъд океана в НБА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай