ГДБОП и ДЕА в една сграда

ГДБОП и ДЕА в една сграда | StandartNews.com

Новата сграда на стойност 1,9 милиона щатски долара, в която ще се помещава Съвместното звено за борба с наркотиците между ГДБОП и ДЕА, ще допринесе за борбата с трафика на наркотици на Балканите, според официални американски и български представители, които участваха в церемонията по откриването й. Това съобщиха от Посолството на САЩ в София. Говорейки за успешното залавяне на хиляди килограми от наркотични субстанции като осезаем резултат от стабилните работни взаимоотношения между двете страни, българският вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че новата сграда символизира новото начало, както и продължаващото изключително добро сътрудничество между българските и американските агенции.

Според шарже д'афер Мартина Стронг, временно управляваща американското посолство в София, сградата, финансирана от Европейското командване на САЩ и построена в сътрудничество с Инженерния корпус на Сухопътните сили на САЩ, ще предостави сигурна среда, която ще укрепи силното оперативно партньорство между българската ГДБОП и американската Агенция за борба с наркотиците.

„Ние имаме стратегическо, широко партньорство, което включва сътрудничество в много области", каза шарже д'афер Стронг. „Ние работим заедно като съюзници, за да защитим нашите страни от съществуващи и нови заплахи и предизвикателства. Ние работим заедно като партньори в бизнеса и инвестициите, за да повишим просперитета на нашите две страни. Ние работим заедно в много други области, включително и в прилагането на закона. Ние сме постигнали съществени успехи, не само тук , в този регион, но и в глобален мащаб."Според представител на ДЕА България се намира на важен стратегически кръстопът, използван за трафик на наркотици.

Той добави, че по-голямата част от афганистанския хероин влиза в Западна Европа през Балканите, а стимуланти от типа на амфетамините минават по обратния път за Близкия Изток. На церемонията присъстваха и регионалният директор на ДЕА за Близкия Изток Кайл Уйлямсън, шефът на Отдела за глобално сътрудничество Дънкан Лингъл от централата на ДЕА във Вашингтон, офицерът за свръзка на ДЕА към Европейското командване на САЩ в Щутгарт Джоузеф Габор, представители на Посолството на САЩ в София, представители на българските правоохранителни служби, на съдебната система, на военни и разследващи агенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай