Гасят 150-200 пожара на ден в България

Гасят 150-200 пожара на ден в България | StandartNews.com

150-200 пожара на ден се гасят през последните две седмици. Това обяви главен комисар Николай Николов, началник на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

В момента има седем места с активни пожари. 14-ти ден продължава гасенето на пожара в Рила, допълни пред бТВ той.

„Два пожара има в района на Елхово - единият е Вълча поляна, другият е Ага Баир. Има още един до самото Елхово, също така в Добруджа, защитена територия, и един в Средец.

„Всички пожари са овладени, те се намират под контрол. Ние сме предпазливи в нашите изказвания, предвид обстоятелството, че с повишаване на температурите рискът се увеличава от тяхното възобновяване", каза гл. Комисар Николов.

По отношение на Елхово, той заяви, че е удивен от небрежността и последователността, с която вчера са се случвали пожарите.

"Там не говоря за един или за два пожара. Там бяха четири пожара – в един, от които ние въобще нямахме време да участваме. Доброволната дружинка от село Елхово сами се справиха с него и го загасиха в рамките на 50—60 декара".

Почти в 100 процента от случаите говорим за човешка небрежност, допълни гл. комисар Николай Николов.

По отношение на пожара в Шабла, възникнал снощи, главният комисар съобщи, че официално причината е неустановена, но се работи върху вариантите, че огънят в защитената територия е пламнал от увеселителни фенери.

"Безценни видове са загинали. За радост в голямата си част тази защитена местност е спасена от огъня", допълни гл. комисар Николов.

„Санкциите са в две посоки. Едните са административно-наказателните санкции, това са така наречените глоби. Те никак не са малки. Другите санкции са лишаване от субсидии на собственика, който е допуснал опалването на своята територия. Болшинството от пожарите, включително и в Елхово, се случиха след процеси по почистване на териториите", това отговори гл. комисар Николов на въпроса трябва ли да се увеличат санкциите за пожарите, възникнали в резултат от човешка небрежност.

Той призова хората да изчакат още 3-4 дни, докато минат големите горещини, и тогава ще имат достатъчно време да почистят териториите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай