Събота,

Галъп: Най-големият проблем у нас - бедността, по света - корупцията

От: Failed to load user -
Галъп: Най-големият проблем у нас - бедността, по света - корупцията
A
A
A

Най-големият проблем в България е бедността и разликата между бедни и богати. Това сочат резултатите от световното допитване на УИН/"Галъп интернешънъл", водещата глобална асоциация в пазарните изследвания и допитванията до общественото мнение, заявиха от организацията.

 

В България най-голямо натрупване на отговори се получава при бедността и разликата между бедни и богати – 23%. Следват икономическите проблеми и безработицата със 17% и с 15%. След нея българите нареждат като проблем в световен мащаб корупцията с 9%, следвана от войните и въоръжените конфликти със 7%, както и престъпността с 5%.

 

Корупцията се възприема като проблем номер едно в световен мащаб. 21% от анкетираните в световен мащаб посочват корупцията като най-важен проблем, пред който е изправен светът днес – това е най-високото натрупване на отговори сред общо 17-те категории проблеми, тествани в изследването. Икономическите трудности заемат второто място с 14%. Бедността (пропастта между бедни и богати) е на трето място с 12%. 

 

Дяловете на отговорите, свързани с бедността, икономическите трудности и безработицата у нас са над средните за света и това е особено отчетливо по отношение на бедността. Азия има най-висок дял от отговори в категорията корупция (26%) в сравнение с другите региони. В рамките на азиатския регион Филипините (50%) и Индонезия (40%) показват значително по-високи стойности по този въпрос в сравнение с всички други държави в света. Австралия (4%) и Япония (2%) пък са държавите, в които корупцията се вижда като сравнително малък проблем.

 

Северна и Южна Америка (19%) и Африка (18%) също демонстрират високи нива на тревога спрямо корупцията, докато в Западна Европа те са много по-ниски – корупцията събира само 8% от отговорите в региона. На практика, държавите в Западна Европа регистрират едноцифрени дялове - например Великобритания с 8%, Германия с 6% и Франция с 4%. Икономическите проблеми са идентифицирани като вторият най-сериозен проблем в света. Африка (21%) класира тези въпроси като проблем номер едно, а Кения (27%) излиза доста над средните стойности за региона. Африка е следвана от Северна и Южна Америка (16%). Средните нива на отговорите "икономически проблеми" за света са 14%. 17% от британците считат тази категория проблеми за най-сериозен въпрос.

 

Малайзия (47%) и Гърция (43%) са страните, които регистрират най-високи нива на отговори, свързани с икономическите проблеми в световен мащаб. Бедността, по-специално пропастта между бедни и богати, се счита за третия най-голям проблем в целия свят с 12%. Тя е най-голямото притеснение сред участниците в изследването от Западна Европа (24%). Някои страни от този регион показват изключителна чувствителност по тази тема – като Германия (34%), Австрия (32%), Испания (27%) и Франция (25%). В тези страни отговорите в категорията "бедност" значително превишават средната стойност от 12% в глобален мащаб.

 

16-те процента във Великобритания пък са видимо по-ниска стoйност в сравнение с изброените държави, но все бедността и в този случай е посочвана като втори най-сериозен проблем, пред който е изправен светът.

 

Годишното проучване на УИН/"Галъп интернешънъл" се провежда в последните месеци на всяка година. Това е традиция от 1977 г. насам, започната под председателството на д-р Джордж Галъп. В последното издание на изследването са интервюирани 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население. На респондентите бе зададен въпрос кой според тях е най-важният проблем пред света като цяло.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички