Фатално празненство в Якоруда отне живота на четирима

Фатално празненство в Якоруда отне живота на четирима | StandartNews.com

Отровен алкохол на „свинска сватба" уби четирима млади мъже в Якоруда

Жителите на Якоруда са потресени от внезапната смърт на четирима млади мъже в планинския град. Засега причината за трагедията е употребата на фалшив и отровен алкохол. По непотвърдена информация трима от тях са пили в една компания, само един се е черпел на друго място, установи проверка на полицията. Пети млад мъж е в кома в МБАЛ – Благоевград и за живота му се борят медиците. В лечебното заведение е и негов братовчед, който е по-добре и е контактен. Драмата, която предизвика шок и ужас в населеното място, се разследва не само от полицията, но и от експерти от Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните. От полицията не потвърждават, че става въпрос за алкохолно натравяне, но това е най-вероятната причина. Изключва се версията да е натравяне с храна. Разследващи изясняват причината, разпитват се близки на починалите и пострадалите. Целта е да се разбере къде са били, какво са пили и има ли връзка между тях. Най-вероятно серийната смърт е причинена от натравяне с алкохол.

Мъжете са на възраст от 30 до 38 години. Почти всички са били да колят прасе – на "свинска сватба". Там са пили домашна ракия. Първоначалната версия е, че са се отровили с метилов алкохол. Проверяват се всички домашни казани, претърсват се и частни имоти за наличието на някоя самоделка, която бълва опасната за живота домашарка. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. „Страшна е загубата на четири живота за нашия град. Нормално е да сме притеснени, ако някъде тук се произвежда смъртоносна домашна ракия. Дано компетентните органи успеят да разкрият истината и да пресекат разпространението на отровното питие, което поставя на карта живота на якорудчани", сподели общинският съветник Ваня Гатдерова.

В двора на спешния център в Якоруда е починал Вайдин М. По-късно в болницата в Разлог е издъхнал 30-годишният Салих М. По обяд умира и Симеон Г. Малко преди 21,00 часа смъртта покосява и Мустафа Ю.

Други двама, които са братовчеди, са поразени от алкохола менте - Николай М. и Иван Н. В 22:10 часа в неделя в болницата в Благоевград е приет 35-г. Иван, а 20 минути по-късно и 33-годишният Николай. Първият е в по-тежко състояние, интубиран е. Николай бил контактен и споделил, че заклали прасето и пили ракия. Един от участниците в злополучната компания донесъл туба със смъртоносната напитка. Прилошало му в неделя сутринта и отишъл на лекар в Якоруда, а после и в Разлог. Близките на двамата, пристигнали пред реанимацията, обясниха, че и двамата не пият много, консумирали не повече от "стотина грама". Те са категорични, че отравянето е от алкохола. Никой от близките на първите трима починали не е знаел, че са пили фалшива и смъртоносна домошарка. Аутопсия на телата на починалите ще разкрие причината за трагедията, която потресе Якоруда. Съдебно-медицинските експертизи ще бъдат извършени в благоевградската болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай