Фасади за "Гинес"

Фасади за "Гинес"  | StandartNews.com

Двама художници изрисуваха 42 монументални пана в Крепост

Димитровградското село Крепост напира за книгата на рекордите "Гинес" с най-голямата галерия на открито в света. В селото са издигнати 42 монументални пана, които украсяват фасадите на сградите. Всички те са дело на братята Панчо и Христо Паневи, художници, родом от Крепост. Паната са изработени безвъзмездно - от родолюбие, страст по рисуването, а и от носталгия по родното място. Паневи отдавна живеят в големи градове на стотици километри от Крепост. При всяка свободна минута обаче са в родното село.

Първото пано правят през 1997 година - на фасадата на местното читалище. Характерно за работата им е, че рисунките винаги са тематично свързани със сградата и за всяко здание има специфично пано. Последните 13 фасадни пана пък са само отпреди месец. Те са върху оградата на местната църква "Св. св. Константин и Елена". Скоростта на тяхното рисуване си е също своеобразен рекорд, шегуват се художниците. Двамата братя са ги изработили само за 20 дни.
За да влязат паната в размера според виждането на авторите си, местното кметство е надстроило оградата на църквата с 40 сантиметра. Изобразяват сцени от живота на Христос, започват с Рождеството и завършват с Възкресението. Като авторство рисунките са през една - тези на по-малкия Христо се редуват с рисунките на брат му Панчо. Използвали са акрилни бои, запечатали са ги за устойчивост и удължаване на живота на образите с фасаден лак. Използваната техника е сухо фреско.

Към работата на братята по църковната ограда тази година се присъедини и друг известен художник, също родом от с. Крепост, Владимир Запрянов. На стената вдясно от входа на храмовия двор той е изписал Десетте Божи заповеди.
"Докато работехме, хората се спираха, за да ни гледат. От всеки получихме благословия за това, което правим. Въпреки че съм убеден, че няма друго село в света с толкова много монументални рисунки, ако все пак не влезем в "Гинес", няма никакво значение, защото като творци вече получихме всичко - признателност от хората и обичта им", доволен е Христо Панев.

Готови са и още два проекта, които също ще бъдат реализирани върху оградата на църквата - пано с покръстването на българите и Благовест, издаде в аванс Панчо Панев.

Две пана ще направят братята и в местната кръчма. Заради работата си през 2009 г. двамата бяха обявени за почетни граждани на Димитровград.

Началото на идеята за кандидатстване пред "Гинес" се върти в главата на кмета на селото Димитър Белчев още от 2004 година, когато при посещение на тогавашния президент Георги Първанов в селото възкликнал "Вие сте готови за "Гинес". Тогава били изрисувани само двайсетина фасади от вече готовите 42.

Кметът вече събира документите, необходими за представяне пред рекордите. В оформлението ще помага и кметът на
Хасково Георги Иванов. Подкрепата от областния град е заради факта, че Хасково има вече опит в стъпките по кандидатстването за рекорд с Монумента на Богородица, който е включен в "Гинес" като най-високия в света.
"Паната нямат цена, защото са подарък от братята за селото. Безценни са и като художествена стойност, защото са създадени с много мерак и любов", обяснява още Белчев.

В Крепост се надяват с работата на Паневи селото им да стане туристическа дестинация. Голяма мечта на местните е и да възстановят античната църква, разкрита наблизо. Камъните от църквата са съхранени и намерението е да се построи наново, така както е описана от археолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай