Европа ни помага с 4 млн. лв. за наводненията

Европа ни помага с 4 млн. лв. за наводненията | StandartNews.com

Европейската комисия отпусна на България почти 4 милиона лева като помощ за покриване на разходите за възстановителни дейности след наводненията, сполетяли страната.

Северозападният район — един от най-слабо развитите региони в ЕС — пострада сериозно от наводнения през лятото на 2014 г. Според заявлението, пратено до ЕК, щетите са били най-големи в град Мизия и село Крушовица. Наводнени бяха 700 жилищни и обществени сгради, както и основни пътища и земеделски стопанства. На 2 август кметът на Мизия обяви бедствено положение и се наложи над 800 души да бъдат евакуирани. Сериозни щети бяха нанесени на енергийната, водната и транспортната инфраструктура, както и на обществени сгради, обекти на културното наследство и защитени природни територии.

Корина Крецу, комисар по въпросите на регионалната политика, заяви: „Фонд „Солидарност" на ЕС е един от най-ярки символи на нашата солидарност във време на нужда. Финансовата помощ, предлагана в представеното днес решение, ще помогне на едни от най-слабо развитите региони в Европа да стъпят отново на крака. Тя също така показва солидарността със 130-те хиляди души, които се опитват да преодолеят последствията от опустошителните наводнения."

В много от програмите, съфинансирани със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове за 2014 — 2020 г., се предвиждат инвестиции за предотвратяване на наводненията и смекчаване на последиците от изменението на климата.

ЕК е отпуснала и 56 млн. евро за Италия и почти 8,5 млн. евро за Румъния.

През октомври и ноември 2014 г. пет италиански региона — Емилия-Романя, Лигурия, Ломбардия, Пиемонт и Тоскана пострадаха от поредица от проливни дъждове, които предизвикаха наводнения, кални свлачища и свличания на земна маса. През февруари 2015 г. италианските власти подадоха заявление за финансова помощ от фонд „Солидарност". В заявлението разрушенията са подробно описани, по-конкретно в Лигурия, където реките преляха, наводниха мостове и пътища и нанесоха значителни щети на икономическите сектори в много градове, например Генуа. Общият брой на жертвите на бедствието бе 11, а 3000 души трябваше да бъдат евакуирани.

През май 2014 г. много части на Румъния бяха сполетени от наводнения, които нанесоха щети на транспортната, водната, енергийната и комуникационната инфраструктура, както и на множество домове и земеделски стопанства. Съседна Сърбия вече получи помощ от фонд „Солидарност" на ЕС, след като пострада от същото бедствие. Наводнението засегна 30 от 42-та окръга в Румъния, като предизвика евакуацията на местни жители и значителни загуби в различни икономически сектори. Много фермери загубиха реколта или добитък, а горски пътища бяха унищожени от прелели язовири. Бяха наводнени множество училища, болници, обществени сгради и културни обекти.
През юли и август на същата година силни валежи, наводнения и свлачища засегнаха над 126 000 души в пет окръга на румънския Югозападен район. Според данните в заявлението за помощ са нанесени щети на над 2300 жилищни сгради, 20 училища, 9 детски градини, 11 училища, скъсани са язовирни стени и диги и са пострадали пътища, мостове, пречиствателни станции и канализационни системи. Също така множество земеделски стопани са претърпели огромни загуби на продукция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай