Европа ни държи под лупа за европарите

Европа ни държи под лупа за европарите | StandartNews.com

Брюксел. Европа да държи България под лупа заради голям процент нарушения и грешки в усвояването на европарите. Това препоръчва комисията по бюджетен контрол в доклада, с който Европарламентът освободи от финансова отговорност Еврокомисията за изхарчените пари през 2012 г.

"Европейската сметна палата да изготви специални доклади за онези държави членки, които допускат най-много нарушение при управлението на фондовете на ЕС по различните програми", пише в документа. Заради скандалното изречение, че комисията по бюджетен контрол препоръчва на ЕК "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на ЕС съгласно правилата" евродепутатите от България гласуваха против.

Евродепутатът от ПЕС/БСП Илияна Йотова подчерта, че в първоначалния текст на доклада не е имало и дума по отношение на България. "Това предложение идва от колега от ЕНП на финалната права на обсъждането, най-вероятно от някой с български адрес. Това е текст, внесен абсолютно целенасочено като пропагандна теза преди изборите", заяви тя пред БНР и допълни, че не вижда рискове за използването на европейски средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай