Еврокомисар Рединг: Искам да ви чуя

Еврокомисар Рединг: Искам да ви чуя  | StandartNews.com

София. Заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг заяви на български: "Искам да ви чуя". Това каза тя на дискусията с гражданите за бъдещето на България във Военния клуб в София. Срещата продължи над 2 часа. 

"Благодаря за шпалира, с който ме посрещнахте отвън. Благодаря на всички тук за положителното чувство, тази енергия на хората, които искат да променят бъдещето си към по-добро. Обикалям навсякъде в Европа и питах европейците. 2/3 от хората, с които говорих, ми казваха: да, искаме Европа, но аз ги питах: знаете ли какво означава това, те не знаеха. Само 1/3 от хората знаят какво е да си европеец. Не може да създаваш нещо, без да знаеш откъде тръгваш и накъде си тръгнал. Това искаме да направим през 2013 г. в годината на гражданите. Искахме да подходим по много по-различен начин от политиците", заяви Рединг.

Тя каза на български: "Искам да ви чуя", и добави: "28% в Европа смятат, че им се чува гласът."

"Трябва да отидем при гражданите и да дадем възможност те да се изкажат, а ние политиците да отговорим на въпросите. Тази година успяхме да организираме диалог в много държави, например - в Гърция, Португалия, Ирландия, в трудни места. Това, което чух там е силната воля на гражданите да се включат в изграждането на Европа, която ги възприема и тя като част от себе си. За лидер като мен това е много полезно. Започнах да пиша законопроекти, за да отговоря на желанията на хората. Аз също ще изслушвам вас на тези срещи. Кажете ми какво чувствате. Това, което правим днес е за вас, защото вие поемате от утре", добави Рединг.

"Силната демокрация иска силна съдебна система. Корупцията изяжда демокрацията. Олигархията и демокрацията са смъртни врагове. Двете в едно ги няма", каза още тя. 

"Кой отговаря за вашето правителство? Вие – българите. Вие гласувате. Говорила съм с младежи вчера. Попитах ги - какво искат. Те ми казаха - искаме нашият глас да се чува. Призовавам политическите ви партии да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува преди да се вземе едно решение", добави зам.-председателят на ЕК.

"Много от младежите в тази зала вероятно са обучавани от европейските фондове, това означава солидарност. 95% от европейския бюджет отиват в държавите. Само 5% отиват в Брюксел. От новия бюджет повече пари бяха към България. Надявам се и желая вие българите да инвестирате тези пари там, където са насочени", допълни Рединг.

"Корупция", "олигархия", "липса на справедливост в работата на институциите", "отчаяние" – това чувам от гражданите откакто съм пристигнала в България. Демокрация не може да работи така. Тук не се намесвам във вътрешните работи на България. Една от причините, поради която не сме премахнали механизма за оценка и сътрудничество е, че се използва за упражняване на натиск за независими институции, които да работят", посочи тя, като заяви още, че е необходимо да се създаде европейска прокуратура.

"Никой няма право да се намесва в медиите. Това е проблем, който сами трябва да си решите. Вие, хората, трябва да покажете, че не сте съгласни с подкупни журналисти и несвободни медии", каза още еврокомисар Рединг.

"Имайте предвид, че ще предам тези послания на моите колеги, които отговарят за финансирането на малките и средни предприятия, защото не е нормално да нямате възможност да го направите. Младежката безработица е въпрос, който се задава навсякъде. Не можем да оставим едно поколение да преживее един загубен живот. Малките и средните предприятия са тези, които създават 98% от работните места в Европа. С ЕИБ трябва да се направи така, че малките и средни предприятия да получат тези пари с гаранции", заяви Рединг.

"Вие казвате, че гласът ви не се чува. Но вие много шумно протестирахте срещу едно назначение и гласът ви беше чут. За нас беше голямо облекчение да разберем, че вашият глас се чува", заяви зам.-председателят на ЕК.

"Бюджетът, който е предоставен на вашата страна, се разпределя справедливо. Вие казвате, че процедурата не се спазва. Ако европейските фондове се инвестират там, където трябва, децата ще имат достатъчно доход, в различните региони ще бъдат създадени достатъчно работни места. Но това е в истинска демокрация", каза Рединг.

"Европейската комисия като европейско правителство има възможност чрез своя председател да помоли министър да подаде оставка или комисар да подаде оставка, но не може да поиска от цялото правителство да подаде оставка. Това трябва да се разбере от българите", обясни еврокомисар Рединг.

"ЕС не налага на държавите-членки в каква енергийна система да инвестират. Недейте да зависите в 98% от газовите си доставки. Затова ЕС се опитва да изгради мрежи и т.нар. енергиен микс. Решението дали да се строи или не атомна централа е решение на отделната държава", посочи тя.

"В Брюксел няма корупция. Но има много примери на корупция при начина, по който се харчат европейските пари в отделните страни-членки", каза зам.-председателят на ЕК.

"Ромите трябва не само да чакат от правителството, от кмета, а също трябва сами да си помогнат", добави тя. 

"Ясно казах на двете големи политически партии в България – забравете миналото, говорете за бъдещето, седнете на масата, за да изведете страната напред, спрете политическите кавги", каза още Вивиан Рединг.

В същото време около 100-ина протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха пред сградата на Военния клуб. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай