Ето най-високите върхове в света

Естествено най-голямата част от тях е в Хималаите

Ето най-високите върхове в света | StandartNews.com

Еверест е най-високият връх в света. Но коя е най-силната му конкуренция? Ето първата шестица на гигантите на планините в света.

1. Еверест Както вече казахме и както вече знаехте, връх Еверест е най-високият връх в света. Той е висок 8 848 метра надморска височина, което го прави над осем пъти по-висок от най-високата планина в Уелс (Snowdon, 1085 метра надморска височина). Еверест е разположен на границата между Непал и автономния регион на Тибет. Първите успешни алпинисти на Еверест са сър Едмънд Хилари и Тензинг Норгай през 1953 г. 

2. К2 К2, известен още като връх Годуин-Остен или Чхогори е висок 8 611 метра надморска височина. Намира се на границата между Китай и Пакистан. Китайската страна на планината се счита за по-трудната и опасна страна, така че срещата на върха обикновено се прави от страна на Пакистан. Върхът е открит през 1856 от европейска изследователска експедиция, ръководена от Хенри Годуин-Остин. Името „К2“ е дадено от члена на експедицията Томас Монтгомъри, тъй като върхът е бил вторият, забелязан в Каракорум.

3. Кангчендзьонга Кангчендзьонга е третият по височина връх на Земята. Намира се в планината Хималаи, на границата между Сиким, Индия и Непал и е най-източно разположеният осемхилядник. В превод името „Кангчендзьонга“ означава „Петте съкровищници на великия сняг“. Представлява планински масив, който се състои от пет върха, най-високият от които достига височина от 8586 m над морското равнище.

4. Лхотце Лхоце, с височина 8,516 метра, е четвъртият по височина връх в света. Намира се на границата между Тибет и Непал, в близост до връх Еверест. Южната му стена е много трудна за катерене. До 2003 г. 243 алпинисти са покорили върха, а 11 са загинали. Първото успешно изкачване на Лхотце е направено от швейцарска експедиция на 18 май 1956 година

5. Макалу С височина от 8 485 м, Макалу е петият най-висок връх в света. Разположен на 19 км югоизточно от Еверест, на границата между Непал и Китай, Макалу се отличПокорен е за първи път през 1955 г. от французите Лионел Терай и Жан Кузи. Счита се за един от най-трудните за изкачване върхове. Последните етапи на изкачването изискват изключително техническо скално и ледено изкачване.

6. Чо Ою Чо Ою е шестият по височина връх в света и влиза в състава на масива Еверест в Хималаите. Намира се на границата между Непал и Тибет, на 20 км от връх Еверест. За пръв път е изкачен през 1954 година от северозападната страна. В превод името на върха означава „Богиня на тюркоаза“ и се счита за един от най-лесните за катерене осемхилядници. 

Прочети още : https://www.actualno.com/curious/10-te-naj-visoki-vyrhove-v-sveta-news_1426375.html
© Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай