Ето кои ще са основните моменти от коронацията на Чарлз

Стана ясно кога монархът ще седне за първи път на трона

Ето кои ще са основните моменти от коронацията на Чарлз | StandartNews.com

Световните агенции очакват с нетърпение коронацията на крал Чарлз Трети и съпругата му Камила на 6 май, които ще отразяват. Агенция Франс прес направи списък на това, което ще се случи в знаковия ден.

Крал Чарлз III и Камила ще бъдат короновани на 6 май

Денят започва с "Кралското шествие" - 1,3 мили (два километра) пътуване от Бъкингамския дворец в централен Лондон до Уестминстърското абатство. Двойката ще пътува с каретата Diamond Jubilee, теглена от шест коня и ескортирана от членове на личната охрана на краля,. Те ще пристигнат за началото на церемонията в 11:00 сутринта (10:00 GMT).

Церемонията и гостите

Чарлз ще бъде коронясан в 12:00 ч., а службата, водена от най-високопоставения духовник в Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, приключва в 13:00 ч. В абатството ще бъдат около 2000 души, от чуждестранни лидери и кралски особи до избрани служители и представители на гражданското общество.

Признанието

Церемонията до голяма степен остава същата повече от 1000 години. Кралят първо ще бъде представен на паството, което отговаря с викове „Бог да пази краля!“

Клетвата

След това монархът ще положи клетва. Формулировката е варирала през вековете. В отговор на редица въпроси от архиепископа, майката на Чарлз, кралица Елизабет II, през 1953 г. се закле да управлява според закона, да упражнява справедливост с милост и да поддържа Англиканската църква. Тя също се закле да управлява кралствата и териториите на Британската общност, където също беше държавен глава „според съответните им закони и обичаи.

Помазването

Суверенът, седнал на стола на крал Едуард под балдахин, след това ще бъде „помазан, благословен и осветен“ от архиепископа. Осветеното масло се прилага с помощта на сребърна позлатена лъжица от 12-ти век, която е най-старият артефакт сред бижутата на короната. Помазването ще бъде „единствената част от церемонията, която публиката няма да види“, каза Уелби. Столът за коронясването е направен през 1300 г. Под него е „Камъкът на съдбата“, древен символ на монархията на Шотландия, донесен от крал Едуард I.

Инвеститурата

След като получи кълбото и скиптъра на суверена, които представляват техните духовни и светски сили, монархът поставя короната на Свети Едуард върху главите им.

Интронизацията

Монархът се премества на трона.

Почитта

Архиепископът, кралските принцове и висшите членове на горната камара на парламента, Камарата на лордовете, коленичат и се заклеват във вярност. След това Камила ще бъде коронясана отделно на подобна, но по-проста церемония.

Процесията след коронясването

Кралят и кралицата ще се върнат в Бъкингамския дворец с карета в по-голяма церемониална „Процесия по коронясването“. Каретата, използвана за първи път през 1762 г., тежи четири тона и ще бъде теглена от осем уиндзорски сиви коня. Към тях ще се присъединят други членове на кралското семейство и около 4000 британски войници и войници от Общността на нациите в пълно облекло. В двореца те ще се появят на балкона около 14:15, за да поздравят множеството и да наблюдават прелитането на Кралските военновъздушни сили

Семейство

Двамата сина на Чарлз от първия му брак с принцеса Даяна - наследниците принц Уилям и принц Хари - ще бъдат на церемонията. Хари, който ще присъства без съпругата си Меган и двете им деца, и братът на Чарлз принц Андрю, не се очаква да имат официална роля. Но 9-годишният син на Уилям, принц Джордж, втори по ред за наследяване на трона, е един от четирите пажа на краля. Трима от внуците на Камила - Гюс, Луис и Фреди - и нейният праплеменник Артър са сред нейните представители.

Дългият уикенд

В неделя, 7 май, в Обединеното кралство ще се проведат квартални улични партита - "The Big Coronation Lunch". В 20:00 часа замъкът Уиндзор, западно от Лондон, е домакин на около 10 000 души на концерт, включващ артисти като Кейти Пери, Лайънъл Ричи, Take That и Андреа Бочели. Понеделник 8 май е обявен за официален празник. Кралското семейство призова британците да работят доброволно в своите общности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай