Епископ Антоний води за митрополит в Европа

Епископ Антоний води за митрополит в Европа | StandartNews.com

Берлин. Епископ Антоний е събрал повече гласове при вота в Берлин днес, който определи двамата претенденти за митрополитския престол в Европа. Конкурент за поста ще му е епископ Яков. Епархийските избиратели в Берлин са избрали двамата от 15-членната листа с епископи, които отговарят на критериите. Антоний е събрал 48 гласа, а Яков - 35 гласа.

На заседание на 27 октомври Св. Синод ще избере с тайно гласуване един от двамата за митрополит.

Кои са те:

Константийски епископ Антоний (Живко Михалев)

Роден е на 17 януари (Антоновден) 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" и Богославския факултет в София. Подстриган е за монах на 5 автуст 2002 г. в Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий" във Видинска епархия. През есента на същата година е ръкоположен за дякон от Видинския митрополит Дометиан, а на рождения си ден през 2003 г. и за йеромонах.
След като завършва Богословския факултет, е изпратен на послушание като преподавател в Пловдивската духовна семинария. Става нейн заместник-ректор. На 21.11.2006 г. е отличен с офикията "архимандрит" от Русенския митрополит Неофит. На 1 май 2007 г. става протосингел на Пловдивска митрополия, а на 23 март следващата година е хиротонисан за епископ в храм "Св. Марина" под тепетата и е назначен за викарий на Пловдивския митрополит Николай. Владиката го изпраща на служение в Родопите. От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

Месемврийски епископ Яков (Илия Великов Тасев)

Роден е на 25.8.1956 г. в с. Копривлен, Неврокопско. Завършил е Духовната академия и е ръкоположен за свещеник в София. След като се развежда е преместен на служба в Самоков. Докато е пребивавал в разкола е постриган за монах, после става и епископ. По решение на Всеправославния събор в София през 1998 г. е приет "по крайно снизхождение" в единството на Българската православна църква. Бивш викарий на Русенския митрополит, но след избора на Неофит за патриарх Яков отива в Бачковския манастир на временно послушание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай