ЕК одобри финансовата помощ за бежанците в България

Официално обявена сумата, която страната ни ще получи е 5 656 млн. евро

ЕК одобри финансовата помощ за бежанците в България | StandartNews.com

Брюксел. Решението за отпускане на финансова помощ на България за справяне с бежанската криза е одобрено от Европейската комисия.

Официално обявена сумата, която страната ни ще получи е 5 656 млн. евро. Отпуснатите пари са за да послужат и за подобряване на положението на бежанците на място.

Средствата ще спомогнат  и за повишаване на възможностите за прием и за настаняване на търсещи убежище, за подсигуряване на жизнените им условия и за предоставяне на медицински и психологически грижи.

Комисарят по вътрешните работи Сисилия Малмстрьом, в чиито отговорности попадат спешните фондове за отпускане на подобни средства, разпространи съобщение, в което заявява, че очаква тези пари да облекчат положението на бежанците у нас, и да помогнат на българските власти за финансирането на дейностите по настаняването и грижите за тях.

Тази неделя председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев обяви, че се очаква помощта от Европейския съюз за справяне с бежанската криза в България да е 6 910 000 евро.

Чехия ни предоставя допълнително 1 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай